Сљедеће године на “Дизни плус” стиже пет “Star Wars” серија: Нека сила буде уз стриминг

Бранислав Предојевић
Сљедеће године на “Дизни плус” стиже пет “Star Wars” серија: Нека сила буде уз стриминг

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Lucasfilm” и компанија “Дизни” додатно ће појачати свој садржај “Star Wars” серијала и филмова за 2022. годину, како би одговорили на све оштрији изазов конкуренције и све веће захтјеве публике.

Занимљиво је да је већина планова везана за нове приче из славне свемирске саге, планирана око стриминг сервиса “Дизни плус”, који је након експлозивног успјеха серијала “Mandalorian” дословно спасио комплетну франшизу. Након млаких реакција фанова на неколико прошлих биоскопских пројеката попут спин-оф приче “Solo” из 2018. године и филма “The Rise of Skywalker” из 2019. године, матични студио “Lucasfilm” промијенио је првобитни план да сваке године пусти по један нови филм.

Међутим, након метеорског успјеха њихових подухвата у стримингу, студио је усмјерио поглед на “Дизни плус” као примарну платформу за пласирање садржаја из “Star Wars” пројеката. Иако конкретни датуми изласка тек треба да буду потврђени, очекује се да ће сљедеће године “Дизни” објавити пет серија и то три премијерно: “Оби-Ван Кеноби”, “Андор” и “Droid Story”, док ће серије “Mandalorian” и “The Bad Batch” добити трећу и другу сезону. Потпредсједник “Lucasfilmа” Џејмс Вон тврди да је ово случајно поклапање изазвано у великој мјери пандемијом, која је промијенила односе на релацији биоскоп - стриминг - публика.

- Током изолације због пандемије десиле су се бројне промјене на релацији публика и биоскоп, те нова експанзија стриминга. Не мислим да је то било планирано као редовна ствар. Мислим да је то само начин на који су се ствари посложиле током године. Мислим да ће доћи до осека и плима у емитовању “Star Wars” прича, зависно од доприноса креативаца и жеље публике да види нове садржаје - рекао је Вон.

Нова стратегија “Lucasfilmа” требало би да буде корак даље од претходне и требало би да врати пољуљани креативни углед серијала. Амбициозни распоред објављивања једног филма годишње био је на крају штетан за трилогију филмских наставка, а претходни извршни директор “Дизнија” Боб Ејгер признао је да су “пребрзо ставили, мало превише 'Star Wars' филмова на тржиште”.

Имајући у виду продукцијску моћ, брз проток садржаја, уз сталну доступност нових аутора “Lucasfilm”, може обезбиједити да нови садржај увијек буде резултат креативне страсти, као у случају тријумфа серије “Мандалориан” под вођством Џона Фавроа, а не само корпоративне обавезе и потписаних уговора. Укратко, узимајући у обзир и пројекте који су емитовани или планирани за ову годину, попут за децембар најављеног серијала “The Book of Boba Feit”, чека нас права свемирска инвазија на малим екранима.

Визије

Недавно објављени анимирани серијал “Star Wars: Visions” изгледа да је корак у новом смјеру “Lucasfilmа”. Серијал “Visions” одмак је од типичне високобуџетне продукције из ове франшизе, јер је јапанским аниме студијима дата пуна слобода да створе било коју причу коју желе да испричају и да пусте машти на вољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана