Славни класик “Чаробњак из Оза” слави 82 године од премијере: Како је Дороти одвела Холивуд испод дуге

Бранислав Предојевић
Славни класик “Чаробњак из Оза” слави 82 године од премијере: Како је Дороти одвела Холивуд испод дуге

ЛОС АНЂЕЛЕС - Легендарни амерички музичко-фантазијски филм, који је званично режирао Виктор Флеминг, премијерно је приказан 14. августа 1939. године у Граумановом кинеском позоришту у Холивуду, да би дан касније, 15. августа, кренуо у редовну биоскопску дистрибуцију.

Филм у којем су играли Џуди Гарланд (Дороти), Реј Болџер (Страшило), Џек Халеј (Лимени човјек), Берт Лахр (Страшљиви лав), Франк Морган (Чаробњак), Били Бурк (Глинда) и Маргарет Хамилтон (Зла вјештица) постао је, по подацима Конгресне библиотеке САД, најгледанији филм свих времена, те остварење које је у великој мјери промијенило третирање фантастике у филмској индустрији, уз огроман културолошки утицај у модерној умјетности. Номинован за шест “Оскара”, “Чаробњак из Оза” постао је најуспјешнија и најцјењенија адаптација романа Лајмена Френка Баума из 1900. године под називом “Чудесни чаробњак из Оза”, али је на крају освојио само два златна кипића и то за музику и оригиналну пјесму. Иако је данас славан по свима познатим сценама, одличној музици, фантастичним ликовима, бројним цитатима који су ушли у језик опште културе, револуционарној употреби техниколора (између осталог, тако су чувене црвене ципелице постале црвене), филм је био комерцијални фијаско када је први пут изашао, зарадивши мање од милион долара преко свог, за то доба огромног буџета у износу од три милиона долара.

Ипак, гледање “Чаробњака из Оза” постало је америчка традиција након што је први пут емитован на телевизији 1956, а потом неколико пута враћен у биоскопе. Популарност му је стално расла, па је брзо постао један од највећих филмова у историји филма и потврђени класик. Славни писац Салман Ружди, који је одрастао у Мумбају, памти да је видио филм кад му је било 10 година и да је по, како он каже, направио писца од њега.

- “Чаробњак из Оза” је покретач неприлагођености одраслих, чак и одраслих добре душе, и како слабост одраслих тјера дјецу да преузму контролу над својом судбином - написао је Ружди.

Чувени критичар Роџер Еберт написао је у свом надахнутом осврту на овај филм да је тајна његовог успјеха у сачуваној магији дјетињства на платну, врхунским глумцима и промишљеној употреби специјалне технике.

- “Чаробњак из Оза” има дивну површину комедије и музике, специјалних ефеката и узбуђења, али ми га и даље гледамо, јер у основи прича продире равно до најдубљих несигурности дјетињства, подстиче их, а затим их убјеђује. Као одрасли, волимо га јер нас подсјећа на путовање на које смо кренули. Џуди Гарланд је имала, претпостављам, несрећно дјетињство, али је била блистава у својој изведби са својих 17 година, када је играла младу Дороти. Била је важна за филм јер је пројектовала рањивост и одређену тугу у сваком тону њеног гласа. Остали глумци долазе из традиције водвиља и комедије, и играли су ликове са узвишеном самосвијести. Можда је помогло то да нико од њих није знао да праве велики филм - написао је Еберт.

Најљепша посвета овом филму јесте она коју читамо на његовом почетку: “Готово 40 година ова је прича вјерно служила младима у срцу. Вријеме је било немоћно пред њеном њежном поруком. За оне од вас који сте јој били вјерни… и који сте остали млади у срцу, посвећујемо овај филм”. Треба ли осам деценија касније рећи да Флеминг и студио МГМ нису погријешили ни ријеч?

Режија

Година 1939. била је добра за режисера филма Виктора Флеминга пошто је освојио “Оскара” за најбољи филм за “Прохујало са вихором”, још један култни филм објављен исте године. Ипак, потребно је истаћи да је он “Чаробњака” преузео након одустајања чак два режисера, Мервина Лароја и Ричарда Торпа, да би прије завршетка снимања и он напустио сет “Чаробњака” због поменуте екранизације романа Маргарет Мичел, тако да је причу о авантурама Дороти завршио непотписани Кинг Видор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана