Славко Штимац: Много је теже играти позитивце

Танјуг
Славко Штимац: Много је теже играти позитивце

БЕОГРАД - Један од најзначајнијих српских глумаца Славко Штимац, који игра у актуелном филму „Мрак“ Душана Милића, наглашава да му је много теже да тумачи позитивне него негативне ликове.

-Можда претерујем ако бих рекао да је теже играти позитивне ликове. Нисам сигуран, тако ми се чини - рекао је Штимац за Танјуг.

„Мрак“ прати радњу смјештену на Косово и Метохију, у вријеме Васкрса 2004. године, а премијеру је имао 17. марта, баш на годишњицу погрома на Косову и Метохији 2004.

Тако је специјална пројекција одржана у биоскопу Синеплекс Галерија Београд у комплексу Београд на води и паралелно је премијера била у Дому културе Грачаница на КиМ.

Штимац је истакао да је  веома задовољан реакцијама публике и људи које познаје - колега на 50. ФЕСТ-у, када је филм крајем фебруара имао претпремијеру у оквиру Главног такмичарског програма.

Милићево остварење није прошло незапажено, напротив, добило је двије престижне награде - све популарнија данска глумица српског поријекла Даница Ћурчић, која тумачи главну женску улогу у филму „Мрак“, добила је Плакету Југословенске кинотеке а жири критичара ФЕСТ-а додијелио је филму награду „Небојша Ђукелић“.

Штимац тумачи веома вишеслојан лик деде, у коме и даље живи нада да ће нестали син да му се врати и то му даје му даљи смисао живота.

-Постепено сам градио свој лик који има разна осећања. Свако има свој систем рада, а ја сам углавном дубоко у себи разумео шта би тог човека могло натерати да се тако понаша - објаснио је Штимац.

Главни трио протагониста чине дјевојчица Милица, њена мајка Вукица и деда Милутин - отац Милициног оца који је нестао једне ноћи са њеним ујаком, а филмска прича је заснована на истинитом догађају.

-Ипак је њему нестао син, зет, стално стрепи шта ће бити са ћерком и унуком, заиста је то јако тешка ситуација да ју је непотребно даље коментарисати. Тај страх или тескоба, што је више човек задржава у себи, а то је случај код мог карактера у филму, она прети да пређе у параноју - објаснио је Штимац.

Каже да филм „Мрак” носи универзалност која кореспондира са сваким људским бићем, може да се смјести у било који дио ове планете и додаје да је страшно да човјек мора да стално живи у страху, како се дешава јунацима овог филма које стално нападају невидљиви непријатељи на КиМ.

Према његовим реијчима, филм се бави темом страха тако да је одговорност присутна за сваки лик у филму, не само код лика Милутина.

-Сад смо ми у једном моменту ту негде где више не знамо колико је шта стварно или ту има још неких елемената, ту говорим о психолошком стању мог јунака. Имао сам доста материјала у глави и у мојим емоцијама, и једино је било опреза да не претерам, и да сместим у право време све то што сам схватио о мом лику - приближио је глумац свог анти-јунака.

Током веома плодне и успјешне каријере, публика је Штимца увек гледала у улогама добрица, позитивних ликова, чак се и један од запажених наслова са њим у главној улози зове „Име Добрица, презиме непознато” (2016), а гледамо га и већ пет сезона у крими серијалу „Убице мог оца” као позитивца.

Ипак, у зениту свог посла, глумац се недавно одлучио да прихвати први пут у животу и роле негативних ликова, у двије нове ТВ серије.

Прва је „Црна свадба” (2021) гдје је тумачио масовног убицу чију је душу заробио демон, а друга је хрватска мини серија „Подручје без сигнала” (2022) у којој игра озлоглашеног тајкуна.

-Можда претерујем ако бих рекао да је теже играти позитивне ликове. Нисам сигуран, тако ми се чини. Ипак, задржаћу се на овоме - све су то ликови који су добро написани. Ако су у сценарију јунаци квалитетно створени, лакше их је играти. Мислим да је у томе тајна. Мени је било занимљиво да их играм и да касније видим како ће то све испасти на екрану - закључио је Славко Штимац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана