Ситком “Кафић у здравље” слави 40 година: Љубав и хумор тамо гдје се сви знају

Бранислав Предојевић
Ситком “Кафић у здравље” слави 40 година: Љубав и хумор тамо гдје се сви знају

БАЊАЛУКА - Прије 40 година крајем октобра 1982. године телевизија Ен-Би-Си без најаве је приказала прву епизоду серије “Кафић у здравље”, која ће постати једна од најуспјешнијих и најомиљенијих комедија свих времена, уз огроман утицај на свијет телевизије.

Ипак, у доба премијере серија, коју су креирали редитељ Џејмс Бероуз и браћа сценаристи/продуценти Глен и Лес Чарлс, није дјеловала као остварење које ће дочекати другу, а камоли 11 сезона, колико се приказивала. Критичарима се свидјела серија о бившем бацачу “Бостон Ред Сокса” и лијеченом алкохоличару Сему Малонеу (Тед Дансон), који води бар у којем се редовне муштерије осјећају као код куће и дочекују уз буран ритуал добродошлице, али серија је имала очајан рејтинг, завршивши годину на 74. мјесту од 77 емисија Ен-Би-Сија.

Ипак, ситком у настанку од укидања спасила је, по ријечима једног од сценариста Кена Левинеа, чињеница да мрежа није имала ништа боље да их замијени. Испоставиће се да је овај тренутак среће одредио судбину серије, која је од своје прве епизоде демонстрирала памет и духовитост те без већих напора била шармантна и карактерна комедија за одрасле уз један од најбољих ТВ-ансамбала свих времена. Бероуз и браћа Чарлс су у почетку замишљали емисију као својеврсни амерички одговор на британски класични ситком “Фалични пансион”, само смјештену у бостонски спортски кафић, уз претпоставку о романтичном пару у стилу Спенсера Трејсија и Кетрин Хепберн. Глумица Шели Лонг сјајно је тумачила студенткињу и конобарицу Дијану Чемберс, која је била поменути пандан Семовом лику, у роли Норма Петерсона, вјечног лика за шанком, био је Џорџ Вент, док је Семов одани бивши тренер бејзбола Ерни Пантусо био сјајни карактерни глумац Николас Коласанто. Коласантова смрт од срчаних болести након треће сезоне омогућила је будућој филмској звијезди Вудију Харлсону да се пробије као Тренерова једнако дјетињаста и симпатична замјена Вуди Бојд. Треба поменути и сјајну Ри Перлман у роли самохране мајке и често трудне конобарице Карле те још неколико упечатљивих споредних ликова, попут поштара Клифа.

Режисер Бероуз истицао је касније да је тајна успјеха серије била у опуштено написаном сценарију и врхунским глумцима, који су у ходу с лакоћом поправљали пропусте.

- На “Кафићу у здравље” никада нисмо све радили два пута. Само бисмо прошли кроз сцену и касније сам поново снимао вицеве које нису успјели или сам се вратио и сјекао снимке које сам промашио - рекао је Бероуз.

И док је серија расла и мијењала се током приказивања, пилот-епизода “Позови ме некад” остаје мајсторска класа у изградњи свијета ситкома.

Подршка критике и добар моменат на крају су довели до друге сезоне, а “Кафић” је током емитовања имао константан раст рејтинга из сезоне у сезону, уз праву жетву награда, пошто је његових 11 сезона постигло невјероватних 111 номинација за “Емија” и 28 побједа, укључујући награде за Дансона, Лонга, Перлмена, али и Харлсона.

Симбол

Уводну пјесму су написали Џуди Харт Анђело и Гари Портни, а извео је сам Портни са бесмртним рефреном “Гдје свако зна твоје име”, који је био и остао један од симбола епохе. Занимљиво је да је један од ликова из серије Фрејзер Крејн (Келси Гремер) постао јунаком спин-офа “Фрејзер” након што је “Кафић у здравље” завршио снимање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана