Шијан наставио снимање филма са Биковићем

Тањуг
Foto: Глас Јавности

БЕОГРАД - Редитељ Слободан Шијан наставио је снимање свог филмског повратка, комедије "Буди Бог с нама" у којој Милош Биковић игра улогу Бошка Токина (1894-1953).

"Ово је прича о легендарном српском филмском редитељу и једном од оснивача зенитизма Токину и снимању првог авангардног филма на овим просторима под називом ''Буди Бог с нама''", подсетили су данас саопштењем продуценти.

"Буди Бог с нама", чије је снимање почело још крајем 2019. године, продуценти најављују као "велики повратнички филм" Шијана, редитеља домаћих класика "Ко то тамо пева", "Маратонци трче почасни круг" и "Давитељ против давитеља", чији је претходни филм био "С.О.С." из 2007. године.

"Кроз судбину главног јунака упознајемо Београд из златног доба двадесетих година прошлог века, Београд авангарде, дадаизма, футуризма, зенитизма. Београд джеза и чарлстона, Београд аутомобилизма, аероплана и сексуалне револуције, Београд који је тада сматран Паризом на Балкану", каже се о филму "Буди Бог с нама".

Сценарио за "Буди Бог с нама" потписују Шијан, Биљана Максић и Владимир Манчић, док музику ради култна словеначка група Лајбах.

Поред Биковића, улоге тумаче српски и регионални глумци Горан Богдан, Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Јована Стојиљковић, Андрија Милошевић, Сергеј Трифуновић, Марко Јанкетић, Никола Ракочевић, Виктор Савић, Милош Самолов и други.

"Буди Бог с нама" продуцира Марко Паљић из куће Гаргантуа филмс ("Мали Будо", "Јесен самураја", "Чарлстон за Огњенку"...), у извршној продукцији Јорданча Петковског, а копродуцент је Биковићев Архангел студио ("Јужни ветар" И и ИИ, "Балканска међа", "Хотел Београд").

Нови Шијанов филм је копродукција Србије, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Словеније, Бугарске и Румуније, а снима се под покровитељством Филмског центра Србије и Министарства културе Србије, уз подршку европског филмског фонда Медија кријејтив Јуроп.

Токин је био новинар, писац, преводилац и пионир филмске критике и теорије, а као сљедбеник авангардног покрета зенитизам, био је покретач и један од уредника авангардног часописа Зенит (1921-1926) у Краљевини Југославији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана