Шест Комљенових филмова на ПАФФ-у

Александра Маџар
Шест Комљенових филмова на ПАФФ-у

Београд - Ретроспектива кратких филмова младог бањалучког аутора Данета Комљена, који живи у Берлину, биће представљена 5. и 6. септембра у оквиру ревијалне селекције "Светла будућност" Панчево филм фестивала.

Програм селекције "Светла будућност" чини шест кратких радова Данета Комљена, који ће бити приказани у посљедња два фестивалска дана Панчево филм фестивала. Како су најавили организатори биће приказани филмови "Не не", "Ја већ јесам све оно што желим да имам", "Прелаз", "Тјелесна функција", "Ситна птица" и "Вишак вјетра". Након пројекције филмова биће одржан и разговор са аутором.

Комљен, који још увијек није снимио свој први дугометражни филм, завршио је Филмску и ТВ режију на Факултету драмских уметности у Београду, као и мастер студије на Ле Фресноџ школи савремених умјетности у Француској.

Његови кратки филмови су приказани на више од 90 међународних фестивала, а награђивани су у Кану, Локарну, Ротердаму, ФИД Марсеју те на Сарајево филм фестивалу.

Краткометражни филм "Вишак вјетра" свјетску премијеру имао је 13. августа, прошле године на 67. филмском фестивалу у Локарну у Швајцарској.

Прича говори о браћи близанцима Дејану и Бобану. У филму Дејан ради, једе, прича о зимским базенима, дрвећу и ноћи, а Бобан плива, вози мотор, прича о осмијесима, градовима и југу.

Идеја за екранизацију родила се након сусрета Бобана Калуђера са педесетак ролни старог филма.

- Бобан ће играти у мом дебитантском дугометражном филму "Прије непријатељства", али увидео сам да му је нелагодно при помисли на снимање, па сам одлучио да пре дугометражног морамо да направимо кратки филм - открио је Комљен том приликом за "Глас Српске".

Други Панчево филм фестивал - ПАФФ одржаће се од 2. до 6. септембра на неколико локација у Панчеву.

Филмске пројекције ће се одржавати у оквиру шест филмских програмских цјелина (такмичарске, ревијалне и тематске), као и разноврсни пратећи садржаји фестивала (концерти, трибине, предавања, радионице, изложбе).

Панчево

Фестивал организују млади филмски радници и умјетници окупљени око удружења Панчевачки филмски фестивал, у сарадњи са Културним центром Панчева и Домом омладине Панчево, уз подршку града Панчева, Министарства културе и информисања Републике Србије и Аустријског културног форума. Циљ ПАФФ-а је промоција независне ауторске кинематографије, као и филмова високобуџетне продукције који негују оригиналан и кинематографски узбудљив приступ наративу, форми, структури и естетици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана