Шест кандидата у трци за “Оскара”

Александра Маџар
Шест кандидата у трци за “Оскара”

Београд - Шест српских филмова испунило је услове за националног кандидата за 86. награду Америчке филмске академије “Оскар” у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику, а одлука о избору домаћег кандидата биће донесена 31. августа, саопштили су из Академије филмске уметности и науке.

На основу пристиглих пријава, филмови који испуњавају тражене услове америчке и српске академије су “Кругови” Срдана Голубовића, “Лед” Јелене Бајић-Јочић, “Мамарош” Момчила Мрдаковића, “Одумирање” Милоша Пушића, “Смрт човека на Балкану” Мирослава Момчиловића и “Фалсификатор” Горана Марковића.

- Не бих желео да било каквом својом изјавом утичем на комисију. Мени би то наравно много значило. С обзиром на то да су “Кругови” награђени на “Санденсу”, највећем америчком фестивалу, мислим да би могли да буду један достојан представник српске кинематографије и културе уопште - рекао је за “Глас Српске” редитељ филма “Кругови” Срдан Голубовић.

Он сматра да српски филм или филм из региона нема превелике шансе за 86. награду Америчке филмске академије “Оскар”, али да постоји реална нада за “Кругове”, с обзиром и на дистрибуцију у Америци.

Стручни одбор, чији су чланови изабрани јуче са једногодишњим мандатом за избор домаћег кандидата за овогодишњу, 86. додјелу награда “Оскар”, оцјењиваће филмове од 27. до 29. августа.

Одлука о избору домаћег кандидата биће саопштена 31. августа, како би се продуценту омогућило да предузме све неопходне допунске радње у вези са опремањем филма у складу са техничким правилима и достави га Америчкој академији до 1. октобра.

- Ми смо се кандидовали, а видећемо кога ће комисија одабрати. Док не видимо резултате комисије, не бих нешто посебно коментарисао. Свако се од нас нада да ће његов филм бити изабран за домаћег представника на овој престижној додели награда, али док се не гласа, не знамо - рекао је за наш лист продуцент и главни глумац филма “Фалсификатор” Тихомир Станић.

Станић је недавно награђен “Златном мимозом” за најбољу мушку улогу Анђелка у филму “Фалсификатор” на 27. Монтенегро филм фестивалу у Херцег Новом.

Жири је тада образложио да је Тихомир Станић изградио комплексни лик по успомени на свог оца, једноставним и духовитим средствима и створио карактер заводљивог и шармантног преваранта који је све лако освојио.

Стручни одбор

Чланови стручног одбора Академије филмске уметности и науке су глумци Иван Бекјарев, Радмила Живковић, Слобода Мићаловић, Љубиша Самарџић, продуцент Александар Аврамовић, редитељи Дарко Бајић, Вера Влајић, др Никола Стојановић, директори фотографије Предраг Бамбић и Милан Спасић, филмолози др Петар Волк, Томислав Гаврић, Божидар Зечевић.

У Стручном одбору су и монтажерка Љиљана Лана Вукобратовић, маскер Станислава Зарић, сценограф Миљен Крека Кљаковић, композитор Корнелије Бата Ковач и дизајнер звука Вељко Хајдуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана