Серија "Оби-Ван Кеноби" стиже 25. маја: Епски обрачун учитеља и ученика

Бранислав Предојевић
Серија "Оби-Ван Кеноби" стиже 25. маја: Епски обрачун учитеља и ученика

ЛОС АНЂЕЛЕС - Стриминг гигант "Дизни плус" објавио је прву службену најаву за своју серију "Оби-Ван Кеноби" из филмског свијета "Ратова звијезда", у којој се Јуан Мекгрегор први пут у 17 година враћа улози славног џедај учитеља.

"Дизни" је након куповине "Лукасфилма" развио "Ратове звијезда" у револуционарну мултимедијску франшизу, са низом филмова и серија, које стижу посљедњих година. Надолазећа серија "Оби-Ван Кеноби" вјероватно је највише ишчекивана од свих "Дизнијевих" пројеката и биће лансирана 25. маја, истог дана када су се оригинални "Ратови звијезда" појавили у биоскопима прије 45 година.

Трејлер садржи први поглед на дугоочекивану серију и за само 24 часа скупио је седам милиона прегледа. У серији, у неколико брзих кадрова, откривено је да смртоносни Инквизитори лове све преостале Џедаје док се Оби-Ван крије на Татуину прилично сломљен, без вјере у преокрет.

Значајно је да снимци приказују и Великог инквизитора, замјеника Дарта Вејдера и Лука Скајвокера као дјечака, обученог као његов отац Анакин, а да не спомињемо амбициозног Инквизитора Реву. Радња серије смјештена је у мрачна времена Кенобијевог егзила, десет година након треће епизоде "Ратови звијезда - Освета Сита" и пада Галактичке републике под владавину Сита на челу са Императором, уз неколико повезница са анимираним серијалом "Ратови звијезда: Побуњеници" и видео-игром "Џедај: Пали ред". У серији се осим Мекгрегора враћа и Хајден Кристенсен, који ће поновити своју ролу, али овај пут кроз улогу самог Дарт Вејдера.

Концептуално, ово обећава да ће серија послужити као мост између приквел и оригиналне трилогије, истражујући судбину галаксије и улогу пораженог реда Џедаја, са фокусом на Оби-Вана, док покушава да заштити младог Лука Скајвокера.

Шкотски глумац недавно је рекао да ће серија бити права посластица за обожаваоце "Ратова звијезда", описујући вријеме рада на серији као одлично искуство.

- Серија је посластица за љубитеље ове приче и била ми је част да радим са режисерском Дебором Чоу, која је већ радила на серији "Мандалоријан". Она заиста познаје унутрашњи свијет "Ратова звијезда", далеко више од мене и баш смо се одлично провели - рекао је Мекгрегор, додајући да је јасно да су и Кристенсен носиоци приче.

Како је открио, њих двојица ће поново играти сцене заједно као учитељ Ван Кеноби и ученик Анакин Скајвокер.

- Нећу ништа да откривам о причи, али стварно мислим да ће заиста да задовољи обожаваоце "Ратова звијезда" - изјавио је славни глумац.

Мекгрегор је глумио Оби-Вана у првој трилогији "Ратови звијезда" од 1999. до 2005. године, док је исти лик у оригиналној трилогији тумачио Алек Гинис од 1977. до 1983. године. Такође, у глумачкој екипи серије налазе се Џоел Едгертон и Бони Пијс, који понављају своје улоге као Овен и Беру Ларс. У серији такође глуме Руперт Френд, Мозес Инграм, Сунг Канг, Кумаили Наџијани, Индира Варма, Симоне Кесел и други.

Звук трагедије

Композиција "Duel of The Fates" Џона Вилијамса једно је од најпознатијих музичких дјела повезаних са "Ратовима звијезда" , а појављује се у кључном тренутку у "Ратовима звијезда", у епизоди Фантомска пријетња" .

Стихови нумере су из велшке пјесме, "Cad Goddeay ", преведени на санскрит да изазову осјећај ванземаљског величанства. Трејлер спаја нумере "Duel of The Fates" и "Battle Of The Heroes ", што су Вилијамсови култни музички комади који су представљени током епизоде "Ратови звијезда: Освета Сита". Коришћење обје пјесме сугерише да долази трагедија, с обзиром на то да је Оби-Ван изгубио двоје најближих људи у свом животу, Квај-Гон Џина и Анакина Скајвокера, када су обје пјесме свирале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана