Серија “Господари неба” стиже 26. јануара на мале екране

Бранислав Предојевић
Серија “Господари неба” стиже 26. јануара на мале екране

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Епл” одредио је датум премијере своје серије о борбама из Другог свјетског рата “Господари неба”, која је наставак легендарних серијала “Браћа по оружју” и “Пацифик”.

Ријеч је о трећем дијелу заједничког подухвата Стивена Спилберга и Тома Хенкса, који су почетком миленијума продуцирали за канал ХБО прву причу о падобранцима америчке 101. ваздушне дивизије “Браћа по оружју”, потом неколико година касније о маринцима из Прве маринске дивизије САД под називом “Пацифик”, а које су испраћене једногласним одзивом публике и критике. Након тога почели су да раде и трећи серијал 2012. године, али је након промјена у вођству канала ХБО дошло до продукцијског застоја, да би потом 2019. године у игру ушао стриминг сервис “Епл”, који је одлучио да пројекат доведе до финиша.

Серију су писали Џон Сибин (Досије Икс, Брејкинг бед) и Џон Орлоф (Браћа по оружју, Легенда о чуварима), док је за режију окупљена екипа телевизијских ветерана попут Керија Фуконаге (прве три епизоде), Тима ван Патена, Ане Бојден, Роберта Флека. Овога пута тема мини-серије је прича о пилотима који су постали господари неба како би поразили непријатељске авионе нацистичке Њемачке.

Заснована на књизи Доналда Л. Милера, ова мини-серија прати истиниту причу о америчкој бомбардерској групи у Другом свјетском рату, људима из чувене 100. бомбашке групе, познате као “Крвава стота”, док спроводе опасно бомбардовање нацистичке Њемачке.

Срце приче је психолошка и емоционална цијена коју плаћају ови младићи који су помогли да буде уништен ужас Трећег рајха док се боре са хладним условима, недостатком кисеоника и окрутним посљедицама борбе у ваздуху. Неки од њих су оборени и заробљени, неки су рањени или убијени, а неки су имали среће да се врате кући, али без обзира на појединачну судбину, сви су платили сурови данак ратним ужасима.

Премијера серије заказана је за 26. јануар са двије епизоде, а остатак сезоне од укупно девет дијелова биће емитован седмично до средине марта. Укупна цијена продукције износи 250 милиона долара.

У главим улогама су Остин Батлер, Калум Танер, Ентони Бојл, Нат Мен, Адам Лонг и бројни други глумци.

Сарадња

Стивен Спилберг и Том Хенкс су у ову продукцијску причу ушли након успјешне сарадње на филму “Спасавање војника Рајана” из 1998. године. Серија “Браћа по оружју” емитована је 2001. године уз огроман успјех, освојивши награде “Еми” и “Златни глобус” за најбољу мини-серију. Бокс сет у ДВД издању је зарадио више од 250 милиона долара, док је блу-реј верзија постала најпродаваније издање свих времена. “Пацифик” је емитован 2010. године уз једнако сјајне критике иако је сама прича била још мрачнија и крвавија од “Браће”, уз нешто слабији пријем публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана