Серија “Дјечак који је прогутао универзум” постала хит на “Нетфликсу”

Бранислав Предојевић
Серија “Дјечак који је прогутао универзум” постала хит на “Нетфликсу”

БАЊАЛУКА - Стриминг див “Нетфликс” је нову сезону започео спектакуларним успјехом серије “Дјечак који је прогутао универзум”, која је испраћена сјајним реакцијама публике и одличним рејтингом гледаности.

Аустралијска серија има седам епизода и заснована је на истоименом роману новинара Трента Далтона из 2018. године, који је адаптирао сценариста и режисер Џон Кол. Радња серије смештена је у аустралијски град Бризбејн 1985. године, а главни лик је 12-годишњи Илај Бел који се среће са породичним проблемима који нису баш очекивани  за дјечака његових година. Наиме, Илају је мајка Франсис бивша зависница од дроге, а очух Лајл је дилер хероина. Његов глувонијеми брат Гас покушава да комуницира са околином исписујући ријечи прстима у ваздуху. Илајев живот се додатно закомпликује када упозна свог биолошког оца и покуша да заштити своју мајку од опаких криминалаца.

Главне улоге тумаче талентовани аустралијски глумци Феликс Камерон (Илај Бел), Травис Фимел (Лајл Орлик), Фиби Тонкин (Франсис Бел), Ли Хали (Гас Бел), Софија Вајлд (Кејтлин Спајс), а ту је и звијезда серије “Менталиста” Сајмон Бејкер (Роберт Бел).

Није дуго требало да гледаоци широм планете полуде за аустралијском серијом, која на сајту ИМДб има оцјену 8,2/10, на сајту “Ротен томејтос” 90 одсто позитивних оцјена, а коментари публике су редом похвални.

Серију прате коментари попут оних да је серија најбоља адаптација неке књиге у посљедње вријеме те похвала глумцима, посебно за глуму Феликса Камерона. Занимљиво је да је слично реаговала и критика, што није чест случај са “Нетфликсовим” хитовима па је “Гардијан” серији дао четири од пет звјездица, док је Кајли Нортовер у приказу за “Сиднеј морнинг хералд” оцијенила серију са пет звјездица, уз закључак да је као и у књизи, расположење ходање по жици између очаја и дјетињег оптимизма и да је ова опсежна прича прожета хумором и топлином, чак и за одрасле који су изневјерили дјецу.

Серија је покупила бројне комплименте за аутентично оживљавање атмосфере сиромашног предграђа Бризбејна, злогласне Даре, које је током осамдесетих било испуњено сиромаштвом, емигрантима, наркотицима, алкохолом, насиљем и криминалом.

Књига је полуаутобиографска, заснована на Трентовом дјетињству у Квинсленду са проблематичном мајком и очухом који је био дилер хероина и представља мјешавину чињеница и фикције. Слично као и Ели у серији, Далтон је такође чувао дјецу и био му је заштитник осуђени убица, али он сам каже да је узимао своје и туђе тајне и с великим поштовањем их претварао у роман.

- Сви кључни ликови описују људе које волим највише на свијету. Најљепше и најкомплексније људе које сам познавао, а никада нисам морао ни да изађем кроз врата своје куће да их пронађем. Само сам хтио свијету да дам причу. Да све ове луде и тужне, и трагичне, и лијепе ствари које сам видио претворим у луду, тужну, трагичну и лијепу причу - рекао је Далтон.

Књига је постала бестселер продат у пет милиона примјерака, а серија која има седам епизода по свему судећи налази се на сличном путу.

Стварност

Један од најзанимљивијих ликова у серији Артур Слим Халидеј јесте један од ријетких ликова који је стварна особа и у књизи и у серији. Лик којег глуми аустралијски ветеран Брајан Браун био је познат као Худини са Бого улице, због шест покушаја да побјегне из затвора, од којих су два била успјешна. Он је такође био осуђени убица и умро је у 77. години, 29. јуна 1987. године, али Далтон каже да су његова сјећања другачија.

- Дозволио би ми да окренем волан у ауту и затрубим. Волио сам тог типа. Био је најсмјешнији и најљубазнији старац којег сам знао у дјетињству - навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана