Сајнфелд у лексикону популарне културе

Сања Амиџић
Сајнфелд у лексикону популарне културе

Бањалука - Популарна америчка серија "Сајнфелд", која је суверено доминирала малим екранима деведесетих, у суботу прославља 25. рођендан.

Прошле године "Сајнфелд" је проглашен другом најуспјешнијом серијом свих времена послије крими-драме "Породица Сопрано".

Многе поштапалице из ове серије ушле су у лексикон популарне културе, али занимљиво је да није имала запажени старт. Пилот епизода емитована 5. јула 1989. била је прилично лоше оцијењена, а наредне двије сезоне серија је "морала добро да се намучи" да привуче гледаоце.

- Свакако се не може рећи да је постала сензација преко ноћи. Нико у то вријеме није ни сањао да ће бити снимљено девет сезона, а камоли да ће постати феномен - присјећа се Дејвид Керол, новинар ТВ мреже NBC на којој је серија приказивана.

Он је интервјуисао главног глумца и креатора Џерија Сајнфелда на почетку друге сезоне.

- Публика није знала како да реагује на "испразне" догодовштине главних јунака - Сајнфелда, Илејн, Констанце и Крамера. То је уплашило продуценте, али су некако успјели да нађу новац и сниме још неколико епизода и ТВ прича "ни о чему" је кренула - навео је Керол.

Објаснио је да успјех ове серије лежи у томе што је аутор нашао начин да извуче хумор из сваке и најбаналније, свакодневне ситуације.

Одржала се пуних девет сезона, а од 1993. до 1998. године никада није била рангирана ниже од трећег мјеста на листи гледаности. Током посљедње године приказивања "Сајнфелд" је у просјеку пратило 38 милиона гледалаца. Интересантно је да је најгледанија серија у 2013. "Штребери", привукла "само" 13,2 милиона људи.

Серија би вјероватно дуже трајала да Џери Сајнфелд 1998. није одлучио да је прекине иако му је било понуђено пет милиона долара по епизоди да пристане на 10. сезону. Посљедњу епизоду "Велико финале", која је емитована 14. маја 1998, видјело је 76 милиона гледалаца. Тако је постала трећа најгледанија завршна епизода у америчкој историји послије оних из серија "Кафић Уздравље" (84 милиона) и "М*АSH" (106 милиона).

- Оно што чини њен успјех је то што говори о стварима које сви ми чинимо. Шале и ситуације које су снимљене тада, данас су  једнако смијешне, а тако ће бити и за 25 година па чак и касније - закључио је Керол.

Звијезде на окупу

Звијезде "Сајнфелда" Џери Сајнфелд, Џулија Луис Драјфус, Џејсон Александар и Мајкл Ричард поново су се окупили 2009. на снимању серије "Без одушевљења молим". Ријеч је о серији аутора Лерија Дејвида која је освојила и награду "Златни глобус" за најбољу комедију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана