Сахрана Драгана Николића 14. марта у Алеји заслужних

Танјуг
Сахрана Драгана Николића 14. марта у Алеји заслужних

Глумац Драган Николић биће сахрањен у понедјељак, 14. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, најавило је данас позориште Атеље 212.

Скуп породице и пријатеља је у 14 часова, а почетак опела у 14.30 сати. Претходно ће на Великој сцени "Мира Траиловић" Атељеа 212, са почетком у 12 часова бити одржана комеморација.


Један од највећих и највољенијих глумаца са простора бивше Југославије Драган Николић преминуо је јутрос у 72. години живота. Својом јединственом глумачком игром, привидно без напора, са великом сугестивношћу и непоновљивим духовним шармом удахнуо је живот култним антихеројима међу којима су Џими Барка, легендарни Флојд, неодољиво симпатични Прле, шармер Попај, дивљи Влах-Алија, градски витез Урке...

Остварио је више од 170 улога, добитник је свих значајних филмских награда укључујући Награду за животно дјело "Павле Вујисић" 2000. године. Многе колеге и пријатељи сматрали су га правом урбаном легендом Београда, човјеком који је на много начина био симбол српске престонице и инкарнација градског духа, модеран умјетник посвећен својој професији.

"Био је инкарнација београдског духа"

Глумац Војислав Брајовић је рекао да је Драган Николић био дио наше авангаде, захављујући чијем таленту, шарму, непосредности и раду, "смо сви били део Европе и света, покретачи нове стварности".

"Био је просто инспирација за све што је било ново и увек је био тако непретенциозан, не дајући себи значај, одговоран и на модеран начин је схватао важну уметност којом се бавио", истакао је Брајовић у изјави Танјугу.

Он је приметио да је Николић од ране младости па до посљедњих улога, као што је улога Бога у представи "Посетилац" Атељеа 212, његова посвећеност професији била задивљујућа.

"Његов дух увек је налазио изазове и тежио да буде модеран и савремен уметник", додао је Брајовић. Глумац Гордан Кичић каже да Драгана Николића зна од малих ногу, најприје га је препознавао са телевизије, а касније је имао прилику да са њим сарађује. "Имао сам прилику да са њим проведем много времена последњих 15-20 година, снимали смо 'Турнеју' и 'Јагодиће' и проводио сам пуно времена са њим у Атељеу 212", рекао је он.

Кичић је нагласио да је Драган Николић био човјек који је успио да остане дослиједан себи, ведар духом, велики шмекер, љубитељ младих и један од најширокогрудијих људи које је имао прилику да упозна - "велика аутентична звезда старе Југославије".

"Дружили смо се, играли карте, све нас клинце је прихватао. Невероватно је да се један такав човек дружио са нама, са мном. Чудно ми је да говорим о њему у прошлом времену", рекао је он. "Драган Николић је дефинитивно велики човек, који је оставио траг у нашој култури, у филму, на телевизији, у позоришту. Он је отишао, али остао је његов неизбрисив траг", истакао је Кичић.

Редитељ Горан Марковић и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић сматрају да је Драган Николић "био права београдска урбана легенда".

Марковић је у изјави Танјугу подсетио да је Драган Николић рођен на Црвеном крсту и да му је надимак био "крсташ".

"Људи са периферије овога града су били извор свих поетских опсесија и у литератури и на филму и Драган Николић је од раних дана, од појаве црног таласа и филма 'Када будем мртав и бео', па до данас, представљао Београд", нагласио је Марковић.

"Мислим да је био инкарнација београдског духа, што је врло ретко и што треба да памтимо", додао је редитељ филма "Национална класа" у коме је Николић играо Флојда.

Зеленовић је примјетио да смо остали без праве урбане београдске легенде, човјека који је на много начина био симбол Београда. "Драган Николић је био велики шмекер, господин. На филму је више од 50 година, од 1964. године и када погледате тих више од 170 улога, које се остварио што на илму, што на телевизији, ту богату филмограију, испада да је могао да глуми све", истакао је он.

Он је рекао да је Николић могао да буде "Џими Барка, човек који се не сналази ни у времену ни у простору, али и шмекер из 'Националне класе'".

"Подједнако је био добар и као Попај у филму 'Балкан експрес', али је направио и фантастичну улогу, за мене вероватно најбољу, у филму Ватрослава Мимице "Бановић Страхиња", у коме је глумио силеџију Алију", истакао је Зеленовић, додавши да је Николић "нешто чудесно направио" и у филму Слободана Шијана - "Ко то тамо пева".

Зеленовић подсјећа да је Драган Николић био један од најомиљенијих глумаца у читавој Југославији. "Волела га је публика, волеле су га колеге, био је човек који је стварно могао да вам увек буде од помоћи", казао је он.

"Остаће велика празнина, али и велико дело и сигуран сам да ће Југословенска кинотека то чувати као својеврсну оставштину за будућност и генерације које долазе, показивати и објашњавати колико је Драган Николић обележио време за нама као велики глумац и велики човек", рекао је Зеленовић.

Редитељ и глумац Радош Бајић поводом смрти Драгана Николића казао је да је "отишао најбољи међу нама". "Божанствен човек, велики глумац и диван колега. Поносан сам што сам готово пет година, од 2006. до 2011, непрекидно сарађивао са њим и учио од њега. Његов траг у нашим душама и у српској култури, кинематографији и позоришту остаће неизбрисив", нагласио је Бајић у писаној изјави Танјугу.

Опростио се од Драгана Николића и послао јасну поруку: "Запитајте се ко су данас ваши узори"

Бивши кошаркаш Марко Јарић огласио се на свом Твитер профилу поводом смрти легендарног глумца Драгана Николића.

Марко Јарић је испод слике Драгана Николића из младости написао да му се неизмнерно дивио као клинац, али упутио и јасну поруку свима.

"Овај човек и слични њему су били идоли моје младости. А ви се добро запитајте ко су данас ваши узори. Јако тужан дан", написао је Јарић испод фотографије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана