"Руски конзул", посљедњи филм Жарка Лаушевића, затвара ФЕСТ 3. марта

Срна
Foto: Информер

БЕОГРАД- Посљедњи филм недавно преминулог глумца Жарка Лаушевића "Руски конзул" - драматично остварење о кључним тренуцима зачетка косовске кризе, затвориће 3. марта београдски Међународни филмски фестивал ФЕСТ.

Филм "Руски конзул" је према роману Вука Драшковића режирао Мирослав Лекић, а пред публику доноси заплет који враћа у године које ће дефинисати будући суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији, саопштено је из прес-службе ФЕСТ-а.

Протагониста овог остварења је српски доктор Илија Југовић, кога тумачи Небојша Дугалић, а који по казни добија премјештај у болницу у Призрену, који на новој дужности упознаје професора историје Љуба Божовића - "руског конзула", наизглед психијатријског пацијента, којег игра Жарко Лаушевић.

"Руски конзул" тврди да ће ускоро "Русија опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско" што чини да се против Божовића окрену локални албански моћници, сепаратисти, који покушавају да иселе Божовића, али у његову заштиту стаје доктор Југовић.

Бројну глумачку екипу, осим Жарка Лаушевића и Небојше Дугалића, чине и Паулина Манов, Светозар Цветковић, македонски глумац Висар Вишка, Даница Радуловић, албански глумац Менсур Сафкију, Константин Фиданов, Петар Зекавица, Мето Јовановски, Нада Мацанковић, Славиша Чуровић, Енвер Петровци, Тамара Алексић и многи други.

Љубимац домаће филмске публике Жарко Лаушевић, позоришни, филмски и телевизијски глумац, рођен 1960. на Цетињу, дипломирао 1982. на београдском Факултету драмских уметности, преминуо је 15. новембра 2023. године у Београду.

Играо је у више од 30 филмских остварења, а посљедњи пут београдска публика видјела га је у октобру прошле године, када се поклонио на премијери филма "Хероји Халијарда".

Међународни филмски фестивал ФЕСТ биће одржан од 23. фебруара до 3. марта. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана