Руски филмови ипак у програму Канског фестивала?

Срна
Foto: Архива/ Агенције

КАН - Кански филмски фестивал, ипак, намјерава да размотри филмове руских аутора Александра Сокурова, Андреја Звјагинцева и Кирила Серебрењикова за учешће у главном такмичарском програму, иако је било најављено да Руса неће бити на фестивалу.

Чак и ако су снимљени уз учешће руских државних фондова, филмови ових еминентних редитеља имају шансу да уђу у програм Фестивала.

Осим биографске драме "Жена Чајковског" Кирила Серебреникова о Антонини Миљуковој, супрузи Петра Чајковског, кански селектори разматрају и нови филм Александра Сокурова о догађајима из Другог свјетског рата који је снимљен у стилу бајке.

У разговору за "Риа новости" Сокуров је рекао да бу волио да са новим филмом учествује у главном такмичарском програму Фестивала у Кану.

Награђивани аутор Андреј Звјагинцев има нови филм под називом "Шта се десило" и могао би се појавити у трци за "Златну палму".

Током марта организатори фестивала у Кану најавили су да ове године неће примати званичне делегације из Русије, али су недавно навели да је фестивал спреман да размотри филмове Сокурова, Звјагинцева и Серебрењикова за учешће у главном такмичарском програму.

Филмови "Љето" и "Грипозни Петрови" Кирила Серебрењикова били су у конкуренцији за Златну палму 2018. и 2020. године, као и већина филмова Андреја Звјагинцева, а његово посљедње остварење "Без љубави" добило је награду жирија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана