Руски филм “Изазов” премијерно у биоскопу “Синеплекс Палас”: Прича која помјера границе

Бранислав Предојевић/агенције
Руски филм “Изазов” премијерно у биоскопу “Синеплекс Палас”: Прича која помјера границе

БАЊАЛУКА - Руски филм “Изазов” у којем главну улогу тумачи српски глумац Милош Биковић вечерас ће премијерно бити приказан од 20 часова у биоскопу “Синеплекс Палас”.

Ново остварење прослављеног руског редитеља Клима Шипенка, кога је публика већ упознала кроз филмове “Слуга” и “Саљут 7”, први је филм у историји свјетске кинематографије који је сниман на Међународној свемирској станици. Основна линија приче прати групу хирурга који припремају операцију астронаута на свемирској станици, који због акутног здравственог стања нема времена да се врати на земљу па мора бити оперисан на лицу мјеста, док вријеме полако цури а напетост расте.

Шипенко је с главном глумицом Јулијом Пересилд за потребе “Изазова” боравио на Међународној свемирској станици. Према његовим ријечима, идеја да сними филм у свемиру потекла је још 2002. године од продуцента Константина Беренста, али тада није био прави тренутак јер такво снимање није било технички могуће, било је потребно да се са филмске траке пређе на дигитално снимање. За Шипенка и Пересилд лет и боравак на Међународној свемирској станици трајали су 12 дана, од којих су сви били снимајући, а радили су уз помоћ космонаута, док је редитељ у недостатку екипе обављао и посао камермана, освјетљивача и друге техничке ствари.

- У свемиру има пуно нијанси, цијели процес је другачије распоређен. Стога смо многе снимке које смо радили на земљи морали преиспитати, промијенити покрете - рекао је Шипенко.

Биковић је истакао да ће биоскопски посјетиоци у Републици Српској и Србији међу првима у свијету видјети филм “Изазов”, уз очекивања да ће из дворане изаћи са осјећајем као да су били у свемиру.

Биковић није ишао у свемир, него је на Земљи пролазио кроз обуку коју у филму пролази његов лик. Он је објаснио да је био у центрифуги, односно огромној скаламерији која вас врти укруг толико јако, као нека врста рингишпила за одрасле и даје оптерећење веће неколико пута од силе теже.

- Добар део филма је снимљен на Земљи где ја учествујем. За мене се то искуство не разликује много, осим што сам имао неке припреме за лет у космос, као део обуке које пролазе космонаути до притиска од четири гравитације, јер је преко тога потребно да се ради скенер главе и у тим условима није безбедно да се ради - казао је Биковић.

За прослављеног српског глумца снимање “Изазова” је било занимљиво, необично и јединствено искуство. Подсјетивши да је са Шипенком претходно снимио “Слугу”, најгледанији руски филм свих времена, Биковић је оцијенио да је као редитељ доказао да вјешто влада различитим жанровима. Он је рекао да Шипенко ствара визуелно и енергетски различите филмове подједнако успјешно и да је тренутно један од најважнијих редитеља у  Русији. О глумачком изазову рада на новом Шипенковом остварењу Биковић је додао да није био свјестан у шта се упушта док му нису пришли с падобраном и рекли да потпише да лети на своју одговорност. Осим Биковића и Пересилде остале улоге тумаче Владимир Машков, Евгенија Акременко, Александр Балујев, Сергеј Бурунов, Сергеј и Игор Годин, док је сама прича дјело сценаристичке екипе у саставу Бакур Бакураџе, Иља Малакова и Константина Ернста.

Улога

У филму Биковић игра главну мушку улогу хирурга Владислава Николајева, једног од људи који треба да полети на Међународну свемирску станицу, јер је тамо неопходна  операција у бестежинском стању. Свој дио Биковић је снимао у авиону “Иљушин”, изнутра постављеном са струњачама, који би се попео на 9.000 метара надморске висине да би у понирању до 6.000 метара омогућио 23 секунда бестежинског стања.

- Тако десет пута ујутро па пауза за ручак и онда још десет пута. То је један снимајући дан. То је невероватно искуство. Губите осећај за равнотежу и оријентацију - рекао је Биковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана