Рођендан приче са Хјуом Грантом

Цвија Мркоњић
Рођендан приче са Хјуом Грантом

Култна комедија "Четири вјенчања и сахрана", коју је режирао Мајк Њувел, прославља двадесет година од првог приказивања.

Према писању "Гардијана", филм је први пут приказан у марту 1994. у Америци, а два мјесеца касније у Великој Британији и одмах је постао велики хит који се и данас радо гледа. Када се почетком деведесетих Њувел састао са продуцентом Данканом Кенвортијем сценариста Ричард Кертис га је замолио да покуша да се присјети занимљивих детаља са свих вјенчања на којима је био.

Кертис је и сам признао да је пишући сценарио за ову комедију проналазио инспирацију у доживљајима на 72 свадбе родбине и пријатеља којима је присуствовао током десет година.

Захваљујући улози Чарлса, вјечитог нежење који одлази на вјенчања својих пријатеља да би на једном од њих коначно срео љубав свог живота, Хју Грант је постао међународна звијезда.

Керти и Кенворти, који су изабрали њега од 70 глумаца на аудицији, касније су га ангажовали у још два романтична блокбастера "Ја у љубав вјерујем" из 1999. и "Заправо љубав" из 2003. године.

Филм "Четири вјенчања и сахрана" оставио је огроман печат не само на британску филмску индустрију, нарочито када је ријеч о романтичним комедијама, већ је утицао и на топ-листе, па чак и на фризуре и говоре на сахранама.

У овом филму, осим Гранта, играју и Енди Мекдауел, Кристин Скот Томас, Сајмон Калоу, Џон Хана, Шарлот Колеман и Џејмс Флит.

Ова комедија је 2008. године проглашена најбољим британским остварењем свих времена. Интересантна чињеница у вези са филмом је та што је Мекдауел умјесто хонорара тражила проценат од зараде, па је захваљујући планетарној популарности филма зарадила два милиона долара, док је Хју Грант добио само фиксни хонорар од 100.000 долара.

Још једна занимљивост у вези са филмом је та што су због скромног буџета статисти на вјенчањима морали да облаче своја приватна одијела, јер костимограф није имао довољно новца у буџету да их све обуче.

Прича прати Чарлса који док кумује свом пријатељу Ангусу, упознаје привлачну Американку Кери. Што се њега тиче то је љубав на први поглед, а ни Кери није равнодушна. Иако проводе незаборавно вече, све остаје на томе. Током сљедећа три вјенчања и једне сахране они се срећу, али се чини да их увијек нешто спријечи да се поново зближе. Чарлс стално налијеће и на бивше дјевојке, за једну од њих почиње да мисли да му је суђена, а сазнаје и да је Кери вјерена. Ова комедија је први британски филм који је освојио "Цезара" - француски еквивалент "Оскару".

Зарада

"Четири вјенчања и сахрана" је први британски филм који се први након "Рибе зване Ванда" попео на прво мјесто америчке топ-листе најгледанијих. А зарадом од 260 милиона долара, спада у један од најисплативијих британских филмова свих времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана