Римејк легендарног мјузикла стиже у биоскопе: Спилбергова “Прича са западне стране”

Бранислав Предојевић
Римејк легендарног мјузикла стиже у биоскопе: Спилбергова “Прича са западне стране”

ЛОС АНЂЕЛЕС - Римејк култног оскаровског класика “Прича са западне стране” у режији славног Стивена Спилберга, добио је нову најаву, која открива више детаља из његовог тумачења бродвејског мјузикла из 1957. године, укључујући тренутке из његових најпознатијих пјесама.

Глумица Рејчел Зиглер у центру је приче, јер се њен лик Марија заљубљује у Тонија, којег тумачи Анесел Елгорт у Њујорку педесетих. Њихова љубав се претвара у забрањену везу, у сјенци уличног рата између ривалских уличних банди, бјелачке “Jets” и порториканске “Sharks”. Чињеница да великан попут Спилберга режира римејк, чудна је сама по себи, али је веће изненађење да је у питању мјузикл и то један од најчувенијих у историји. Ипак, он открива да је ова филм на неки начин дуг његовом дјетинству.

- Ова велика америчка прича, у чијој основи је трагична љубав Ромеа и Јулије, заинтригирала ме у тинејџерском добу. Половином прошлог вијека моја кућа била је испуњена звуцима класичне музике, захваљујући мајци која је била пијанисткиња. Прве популарне пјесме, које сам чуо у младости, биле су нумере из “Приче са западне стране” у верзији моје мајке. Уз њих сам замишљао плесне сцене, а сад као остварени режисер, коначно могу да се одужим овој младалачкој љубави - рекао је Спилберг.

Његова верзија прилагођена је за велики екран из оригиналног бродвејског мјузикла, уз врхунску екипу сарадника, попут сценаристе Тонија Кушнера кореографа Џастина Пика, диригента филхармоније Густава Дудамела и композитора Дејвида Њумена и музичких супервизора Мета Саливана. Описан као поновно осмишљавање популарне приче, позајмљене из Шекспировог “Ромеа и Јулије”, филм прича класичну причу о жестоким ривалствима и младалачкој љубави у Њујорку педесетих. Остатак глумачке екипе чине Аријана Дебоз, као Анита, Ана Изабел као Розалија, Кори Стол као поручник Шранк, Кертис Кук као Ејб и славна латинодива из оригиналног филма Рита Морено, као Валентина, а Спилберг наводи да је инсистирао на томе да порториканске ликове тумаче латиноглумци, да би прича добила на аутентичности.

- Већина ликова поријеклом је из Порторика, а они су донијели себе и све у шта вјерују у свој дио задатка, да би се на екрану осјетило право порториканско искуство. Сви представљају различитост - додао је Спилберг. Овај римејк у продукцији компаније “Дизни” првобитно је требало да се појави у биоскопима крајем прошле године, али је због пандемије помјерен на 10. децембар ове године, што се поклопило са 60 година од премијере прве филмске верзије.

Оригинал

Оригинална “Прича са западне стране” је бродвејски мјузикл из 1957. године написан по књизи Артура Лоренса, за који је музику радио чувени композитор Леонард Бернштајн. Мјузикл је адаптиран за филмску верзију 1961. године у режији Роберт Вајса и Џерома Робинса, док су главне улоге тумачили Натали Вуд и Ричард Бејмер. Поменута адаптација номинована је за 11 “Оскара”, а освојила је 10, укључујући и онај за најбољи филм. Филм је одлично прошао код публике зарадивши више од 60 милиона долара уз буџет од шест милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана