Ретроспектива остварења Живојина Павловића у Београду

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Ретроспектива остварења Живојина Павловића у Београду

БЕОГРАД - Један од најважнијих српских режисера и сценариста Живојин Жика Павловић преминуо је прије 25 година, а у години када обиљежавамо и 90 година од његовог рођења у Југословенској кинотеци у Београду приређена је велика ретроспектива његових филмова.

У оквиру ове ретроспективе, која је започета у уторак навече, планирано је да све до недјеље буде приказано 16 дугометражних и кратких Павловићевих филмова.

Ретроспектива је почела приказивањем филмова “Триптих о материји и смрти”, “Лавиринт”, “Живе воде” (из омнибуса “Капи, воде, ратници”), “Обруч”, “Непријатељ” и “Повратак”, а током трајања биће приказани и филмови “Црвено класје”, “Задах тела”, “Кад будем мртав и бео”, “Заседа” и други. Програм ће у недјељу бити затворен приказивањем филма “Дезертер”.

- У оквиру обележавања јубилеја за 27. новембар је најављено представљање монографије (“Кино-поета великог црнила”) о Живојину Павловићу, коју су заједно објавиле Југословенска кинотека и Словеначка кинотека, јер је сам Павловић дио каријере реализовао остварио у Словенији. Књига има два издања - словеначко и српско - саопштено је из Југословенске кинотеке.

Оба издања монографије садрже есеје чији су аутори Зденко Врдловец, Андреј Шпрах и Наце Заврл, као и Горан Гоцић, Ивана Кроња и Грег де Кјур, а у српско издање укључен је и текст Саше Радојевића.

- Нико од тих великана, које сам имао прилике да сретнем, није се по мени могао мјерити са Жилијеном, како сам га волио звати, и никада нисам доживљавао такво умјетничко узбуђење као кад сам с њим радио, а играо сам у његових пет филмова. Био је наш духовни вођа, наш узор и идеал, био је и остао јако важан у мом животу - казао је недавно глумац Раде Шербеџија на недавној промоцији ове књиге у Лесковцу.

Монографија “Кино-поета великог црнила” илустрована је (до сада необјављеним) Павловићевим цртежима и фотографијама.

 “Заседа”

Дигитално рестаурисан филм “Заседа” биће премијерно приказан 28. децембра, што је датум прве филмске пројекције (у Паризу 1895. године). Ријеч је о Павловићевом филму из 1969. године у којем су глумили Милена Дравић, Ивица Видовић, Северин Бијелић, Слободан Алигрудић и други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана