Рестаурисана верзија филма “Бал на води” приказана у Београду: Сјећања на вријеме у којем није било све сјајно

Приредила: Илијана Божић
Рестаурисана верзија филма “Бал на води” приказана у Београду: Сјећања на вријеме у којем није било све сјајно

БЕОГРАД - “Бал на води”, један од првих филмова који су у бившој Југославији отворено исмијавали комунизам те 1985. године, остварење које је на великом платну осликало Београд педесетих година 20. вијека, наставља да живи у новом сјају.

Филм, који је описао како се српска престоница мијењала под друштвено-политичким притиском, рестауриран је, а национална премијера дигитално освјеженог “Бала на води” одржана је на обали Савског језера у Београду.

Пред публиком је поново оживљена прича о пријатељству и љубави, животним изазовима и моралним дилемама са којима су се сусретали појединци, али и друштво у цјелини. Сјећања је пробудила Ада, на којој је чувени филм сниман, а гледаоци су могли са обале да испрате пројекцију и да доживе дух Београда осамдесетих захваљујући дефилеу кајакаша.

Млада лица српских глумаца Драгана Бјелогрлића, Гале Виденовић, Срђана Тодоровића, Горана Радаковића, Небојше Бакочевића и Данице Максимовић, који су и присуствовали овој премијери, вратили су све присутне у доба почетака, у вријеме другачијег живота и филмографије.

Ово култно остварење редитеља и сценаристе Јована Аћина наставља да живи у новом сјају захваљујући пројекту “А1 кинотека”, који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић саопштио је да је “Бал на води” један од омиљених филмова многих генерација.

- Не само зато што је у одређеном тренутку дао јасну и недвосмислену поруку да у нашем друштву није било све сјајно и добро, већ зато што је успео да на филмско платно непретенциозно пренесе слику послератних превирања у Београду, чије су директне и оне друге жртве били његови грађани - рекао је Пантелић.

Глумица Даница Максимовић, која у филму игра Раду Шверцерку, истакла је за српске медије да смо, без обзира на то што смо и онда као народ били подијељени, ипак заједно успјели да направимо једну топлу причу.

- Када је изашао филм није добро прошао код публике, али како је касније кренуло отапање одређених сегмената друштва, тако је почео да се прихвата и сада представља култно остварење - казала је Максимовићева и додала да рестаурација баш овог филма није случајна, јер у њему генерације могу видјети и научити важне ствари.

Публика је уживала и у наступу “Мамбо старс” бенда, који је изводио нумере из филма, чији је аутор недавно преминули Зоран Симјановић.

Југословенска Кинотека

Из Југословенске кинотеке су саопштили да је овај филмски класик деветнаести филм који је комплетно дигитално рестаурисан у Одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке.

- То је урађено у оквиру пројекта дигиталне рестаурације српске филмске баштине, који су покренуле Југословенска кинотека и компанија А1 Србија, с циљем да сачувају и заштите дела која су проглашена за национално културно добро од великог значаја - рекли су из Југословенске кинотеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана