Рестауирани филм "Буђење пацова" онлајн и у Кинотеци

Тањуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Југословенска кинотека и компанија А1 Србија организују онлајн пројекцију 22. дигитално рестаурисаног филма "Буђење пацова" 18. децембар, у 20.30 часова, на Фацебоок страницама Југословенске кинотеке и компаније А1 Србија.

Истог дана предвиђене су бесплатне пројекције у Југословенској кинотеци и то у два термина - од 18.00 и 20.30 часова, као и следећег дана у истим терминима.

Филм "Буђење пацова" из 1967. године режирао је Живојин Жика Павловић, један од најзначајнијих редитеља црног таласа југословенског филма, као и еминентни књижевник, сликар и професор Факултета драмских уметности у Београду.

Главне улоге у филму тумаче признати глумци Слободан Перовић и Душица Жегарац.

Снимљен у продукцији Центар филма, филм преноси причу о једном усамљеном човеку који се бори да пронађе новац за лечење своје болесне сестре, док истовремено покушава да побегне од своје прошлости.

Трагајући за послом и новцем, он се заљубљује у непознату девојку за коју верује да представља прекретницу у његовом животу.

Када његова илузија о срећи достигне врхунац, девојка кришом одлази с његовим новцем, остављајући га разочараног и превареног.

Филм је исте године приказан на филмском фестивалу у Берлину, у главној такмичарској селекцији, а редитељ Живојин Павловић освојио је Сребрног медведа за ово своје остварење, као и Сребрну арену у Пули .

Пројекат А1 Кинотека су 2017. године покренуле Југословенска кинотека и компанија А1 Србија са циљем да дигиталном рестаурацијом оригиналних трака сачувају и заштите дела наше кинематографије.

До сада су 22 остварења домаће кинематографије дигитално рестаурисана у одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке, међу којима су: "Национална класа", "Варљиво лето "68", "Давитељ против давитеља", "Балкански шпијун", "Мајстори, мајстори", "Бал на води" и многи други.

У оквиру најављеног наставка сарадње, за будуће генерације ће бити сачувано још осам наслова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана