Редитељ Столе Попов добитник почасне награде „Живојин Жика Павловић“

Танјуг
Редитељ Столе Попов добитник почасне награде „Живојин Жика Павловић“

БЕОГРАД - Редитељ Столе Попов из Сјеверне Македоније овогодишњи је лауреат почасне награде „Живојин Жика Павловић“ за промоцију кинематографије Балкана у свијету, саопштено је жири.

Ово престижно признање биће му уручено на гала свечаности Годишње награде редитеља, 17. октобра у Новом Саду.

 Поводом ове награде, у новосадском биоскопу Арена Цинеплек 16. октобра у 20:30 часова биће организована пројекција његовог филма Џипси Меџик.

Претходни лауреати ове награде су: Горан Марковић, Слободан Шијан, Емир Кустурица, Раде Шербеџија, Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Драган Николић, Велимир Бата Живојиновић, Славко Штимац, Богдан Диклић, Горан Паскаљевић, Милчо Манчевски и Миша Радивојевић.

 Столе Попов је рођен 1950. године у Скопљу, у тадашњој Југославији. Дипломирао је филмску режију на Факултету драмских умјетности у Београду 1973. у класи професора Радоша Новаковића.

 Од 1978. до 1988. радио је као филмски режисер у „Вардар филму“, а од 1985. до 1986. обављао је дужност директора ове продуцентске куће. Тренутно је професор филмске режије на Факултету драмских умјетности у Скопљу и шеф Студија за филмску режију.

 Један је од оснивача прве македонске приватне продуцентске куће „Триангл“ 1988. године.

 Члан је Европске филмске академије од 1997. године.

 Своју каријеру започео је режирањем документарних филмова, а први играни филм му је „Црвени коњ“ из 1980. године.

 Најпознатији играни филмови које је режирао су „Тетовирање“, „До балчака“ и „Циганска магија“.

 За већину његових дјела које је режирао је такође писао и сценарија.

 Столе Попов је добитник преко 50 европских и свјетских награда и значајних признања, међу којима се посебно издвајају 8 Гранд Прик награда на разним међународним фестивалима и двије номинације, за „Оскара“ (Америчка филмска академија) за документарни филм „Дае“ и „Феликса“ (Европска филмска академија) за филм „Тетовирање“.

 Гала свечаност додјеле Годишње награде редитеља биће одржана 17. октобра 2024. у „Хотелу Пупин“ у Новом Саду, у организацији продуцентске куће „Магична линија“.

 На свечаној вечери са номинованим редитељима и гостима биће додјељене и Годишње награде редитеља за двије категорије ТВ серија и за најбољу режију филма са простора бивше Југославије.

 У оквиру ове манифестације, 16. и 17. октобра бројни гости присуствоваће и конференцији Организација за заштиту ауторских права и серији панела Асоцијација редитеља Балкана.

 Панелима ће моћи да присуствују студенти и све заинтересоване колеге.

 Мисија ове манифестације је да професији редитеља врати интегритет и независност ауторских идеја, и да се избори за професионалне услове рада и промоцију њиховог дјела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана