РЕЦЕНЗИЈА “Тед Ласо 2” (2021): Живот је комедија

Бранислав Предојевић
РЕЦЕНЗИЈА “Тед Ласо 2” (2021): Живот је комедија

Појава хумористичке серије “Тед Ласо”, на стриминг сервису “Епл”, током 2020. године, била је у сваком погледу тријумфално освјежење у жанру телевизијске комедије. Прије свега, својом непретенциозним причом, одличном глумом и сјајном динамиком, те чињеницом, што никако није занемарљиво за дјело из овог жанра, да је врло духовита.

Прича о тренеру америчког фудбала Теду Ласу (Џејсон Судакис), вјечно оптимистичном бркајлији из Канзаса, који преузима измишљени фудбалски клуб “Ричмонд” у Енглеској, на позив његове власнице Ребеке Валстон (Хана Вендигем), како би га спасио испадања из Премијер лиге, у првој сезони понудила је врхунски постављен спој комедије, мелодраме и спортске драме.

Уз специфичан хумористички кључ, изграђен на пажљиво балансираном споју британског и америчког схватања хумора, те наглашеном емоционалном искреношћу, серија је понудила сјајно разрађене ликове и бројне иронијом обогаћене референце на свијет фудбала и поп културе.

Наравно, успјех  је експресно довео до снимања друге сезоне, која је лако могла да заврши као исхитрена копија прве, али ауторска екипа коју чине комичарски тандем Судакис и  Брендон Хант, те сценаристи Бил Лоренс (“Стажисти”) и Џое Кели, мајсторски је направила креативни помак и надмашила свој рад. 

За разлику од прве сезоне, гдје је већи дио хумора био базиран на судару различитих култура и менталитета на релацији Америка - Велика Британија и мушко-женских односа, те различитог схватања значаја фудбала, у другој сезони карактери главних ликова много су заокруженији, док хумор иде корак даље преиспитујући много дубље емоционалне односе између њих.

Ментална нестабилност, породична отуђеност, мањак љубави и разумијевања, константни притисак и жеља за успјехом, као наметнути друштвени стандард живота у 21. вијеку, бескрајни су извор за баражно испаљивање стрелица забавног и паметног хумора.

Начин на који је централни лик тренера Теда, који је на почетку представљен као иритантан лик и галамџија, непримјетно окренут за 180 степени у другој сезони, гдје откривамо да он није амерички провинцијалац који мисли да је живот парче слатке торте, већ једна крајње интелигентна и врло рањива особа коју живот није превише мазио и која својим вјечним оптимизмом скрива пун кофер животних губитака, страхова и неуроза.

Једнако тако, бивши наивни стадионски потрчко Нејт, којег је Тед промовисао у тренерског помоћника, постаје манипулатор који гоњен самопрезиром и мањком храбрости издаје људе који су га створили, док намргођени ветеран Рој Кент полако иза хулиганског имиџа открива своје емотивно лице породичног човјека итд.

Ништа од тога, без обзира на то колико је сценарио добро написан, не би било могуће реализовати на овако убједљив начин да нема мајсторски сложене глумачке екипе, која из епизоде у епизоду превазилази саму себе мајсторством на сету, како разоружавајућим наступом главне ведете Судакиса, тако и једнако упечатљивим ролама остатка екипе, гдје је дословно немогуће издвојити неког посебно.

При томе, док се ствари захуктавају на професионалном и приватном плану за све актере серије, нема мудросерског филозофирања, површне патетике, подилажења нормама политичке коректности, него гомила духовитих сцена, које једнако добро функционишу на вербалном и визуелном плану, док најплеменитије емоције сипају као водопад са малог екрана, остављајући вас потпуно разоружаним пред овим убитачним миксом забавног хумора, дирљиве мелодраме и  најважније споредне ствари на свијету.

Укратко речено, друга сезона серије “Тед Ласо” тренутно нема премца у жанру комедије, а неке моменти, попут генијалне 9. епизоде “Беард Афтер Хоурс”, представљају врхунац телевизијске продукције у актуелној години.

 Да парафразирамо ријечи Денија Ројаса, мексичког нападача ФК “Ричмонд”, који свако мало у серији изговара своју личну мантру: “Фудбал је живот”, не схватајући да је у ствари живот комедија, са нешто мало трагедије!

Оцјена: 5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана