РЕЦЕНЗИЈА “Фарго 5” (2023): У Минесоти је најбоље VIDEO

Бранислав Предојевић
РЕЦЕНЗИЈА “Фарго 5” (2023): У Минесоти је најбоље VIDEO

Не постоји много серија које након пет сезона могу публику довести у стање зачуђености оним што виде на екрану као када су се први пут срели са том франшизом, али начин на који је пета сезона “Фарга” бриљирала у својих десет епизода изазива страхопоштовање.

Одлука креатора Ное Холија да причу франшизе након излета у Канзас у четвртој сезони врати у хладну, снијегом завијану пустош Минесоте и Сјеверне Дакоте показала се више него мудра, јер смо као резултат одлуке добили уврнути, препознатљиви спој бруталног кримића, црне комедије и аутентичног лудила, комбинације на којој је серијал изградио репутацију код публике.

Прича овај пут прати Дороти Дот Лион (Џуно Темпл), наизглед типичну домаћицу са средњег запада која живи у Скандији у Минесоти уз брижног и смотаног мужа Вејна (Дејвида Рајсдола), који продаје аутомобиле, и шармантну ћерку Скоти (Сијена Кинг) која воли тату, маму и јести доручак за вечеру. Ипак, када на бурнијем састанку школског одбора случајно удари полицајца, Дороти улази у полицијски систем, гдје се открива да наизглед мирна домаћица има мистериозну прошлост. Укључујући и друго име и другог мужа, насилног шерифа Роја Тилмана (Џон Хам), који не воли што је остављен без ријечи па шаље тандем насилника да му врате, по његовом мишљењу одбјеглу имовину. Међутим, испоставља се, уз доста пуцњаве, рањеног полицајца, једног мртвог криминалца и једног одбјеглог, да Дороти има друге планове, осим повратка типу који вјерује само у Бога и свој револвер, а сви остали морају да га слушају ако не желе болну казну. Када се у ове брачне размирице укључе Доротина свекрва Лорејн Лајон (Џенифер Џејсон Ли), богата и способна утјеривачица дугова, њен консиљере Дениш Грејвс (Дејв Фоли), локална замјеница шерифа Индира Олмстејд (Рича Мурђани), државни полицајац Вит Фар (Ламорн Морис), Ројев приглупи син Гатор (Џо Кири) и мистериозни убица познат као Оле Мунк (Сем Спруел), почиње суманути заплет посијан лешевима, насиљем и лудилом у старом маниру ранијих сезона “Фарга”. И када сезона крене тучом родитеља у школи па се претвори у кућни обрачун жене и двојице профи убица, да би се наставила уласком десничарског шерифа у причу, локалних пандура, агената ФБИ-ја, утјеривача дугова, десних милиција и бизарног типа који 500 година лута около “ждерући” туђе гријехове уз употребу ловачког ножа као практичног помагала, јасно је да је Ноа сценаристички поново у правом моду.

И иако његово чувено упозорење на почетку сваке епизоде гласи: “Ово је истинита прича. Сљедећи догађаји су се догодили у Минесоти 2019. На захтјев преживјелих, имена су промијењена. Из поштовања према мртвима, остало је речено тачно онако како се догодило”, ове ријечи не да нису истините већ су урнебесна и надахнута фикција, која се на моменте чини јако вјеродостојном, док вам аутор не окрене мозак за 180 степен и поведе путем чија уврнута логика чудно изгледа, али савршено функционише.

Холи демонстрира беспријекорну сценаристичку вјештину да напише интелигентну, али забавну причу, да унутар ње позиционира живописне ликове, а да потом уз помоћ ауторске екипе поведе публику у њихове животе, који можда наликују било чијем од нас, само су лишени досадних тренутака.

Џуно Темпл бриљира у својој дијаболичној улози домаћице из малог града и тигрице која брани јазбину. Једнаким интензитетом, са друге стране, Хам овако убједљиву ролу није имао од “Момака са Менхетна”, плијенећи робусном појавом реднек сељачине, која фанатично влада својим градом као сурови бранилац закона и тумач божје ријечи, вјерујући у Бога, оружје и слободу по америчком Уставу, а ко не мисли као он, заврши или пребијен или мртав у јами пуној креча. Из другог плана ускачу фантастична Џенифер Џејсон Ли, као доминантна мајка, супруга и шефица агенције, која не вјерује да постоји дуг који се не може наплатити, једнако тако плијени и Рича Мурђани као полицајка којој је досадило да одлично ради свој посао док је нико не узима озбиљно, укључујући и кретена од мужа, или језиве појаве Сема Спруела као убице чија мотивација је већа и дубља од новца.

Беспријекорно написана и снимљена, са клаустрофобичном пустоши великих равница као вјечним визуелним адутом у својим рукама, пета сезона “Фарга” уз помоћ невјероватног глумачког ансамбла са лакоћом достиже високо постављену љествицу претходних сезона, а често је и прескаче у импресивном стилу (попут генијалне осме епизоде) дајући нам једну од најузбудљивијих серија не само протекле године већ и актуелног миленијума.

Оцјена: 5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана