Раст цијена и пад профита гасе оригиналност стриминг сервиса

Бранислав Предојевић
Раст цијена и пад профита гасе оригиналност стриминг сервиса

БАЊАЛУКА - Континуирано деценијско повећање оригиналних садржаја у стримингу настављено је и ове године, а услуге за стриминг претплате поставиле су нови рекорд гледаности, али ипак већина сервиса ове године биљежи губитке и полако смањује продукцијске буџете.

Компанија “Луминејт филм и ТВ” избројала је 996 оригиналних емисија у САД (уз класичне телевизијске мреже, та број достиже 2.024 оригиналне емисије) које пуштају оригинални садржај на 16 главних стриминг сервиса 12. годину заредом са порастом гледаности из године у годину. Међутим, то је само дио леденог бријега понуде на сервисима. Колико је експлозиван раст стриминг услуга током претходне деценије, довољно говори податак да је 2012. године постојало само девет оригиналних емисија на претплатничким услугама, седам на платформи “Хулу” и по једна на “Нетфликсу” и “Прајм видеу”, са укупном стопом раста у 2022. од невјероватних 10.967 одсто, што је прилично запањујући број, који нико није предвидио када је стриминг био у повојима.

Иако је ово помогнуто кратковидим одлукама традиционалних медија попут телевизијских мрежа и филмских студија, то је и даље импресивно достигнуће. У смислу годишњег раста стриминг је достигао рекордне скокове у периоду 2020 - 2021. подстакнут како пандемијом, која је публику затворила у куће, тако и лансирањем нових великих стриминг сервиса као што су “ХБО Макс”, “Пикок” и “Дискавери”, те све чвршћом сарадњом са мрежама које стварају оригиналне материјале за емитовање.

Гледано појединачно, “Нетфликс” доминира и даље (врхунску доминацију у стримингу имао је 2019. године, када је чинио скоро 70 одсто свих оригиналних понуда) пошто уз све јачу понуду конкуренције и даље има више од 40 одсто понуде свих оригиналних садржаја у 2022. години. То у преводу значи 439 емисија, што је број који увелико надмашује 80 оригиналних стриминг емисија на другом мјесту, које држи “Дискавери”, док више од 50 оригиналних емисија у понуди за 2022. имају стриминг сервиси “Прајм видео”, “ХБО Макс”, “Пикок”, “Хулу”, “Епл” и “Дизни плус”. Студио “Парамаунт” је једини члан групе стримера који тренутно нуди мање садржаја преко стриминга у односу на кабловску мрежу у 2022. години, што указује на драстично смањење садржаја како би покушао да остане конкурентан у оба поља, кабловској и стриминг мрежи. Уз притисак на све компаније које су активне у оквиру стриминга да смање своје губитке, тешко је замислити будућност у којој оригинални садржаји настављају свој велики пораст. Можда ће стриминг сервиси у 2023. имати више укупне производње него у 2022. години, али је вјероватно да ће модели дистрибуције бити промијењени заједно са стримингом, који ће постати други, умјесто први прозор за оригинално продуциран садржај.

Ова година можда није посљедњи бум телевизијске и филмске понуде за стриминг, али се приближава свом врхунцу простом рачуницом, која обухвата раст конкуренције и цијена услуга, што значи мањак профита за сервисе појединачно и притисак инвеститора са Волстрита на медијске компаније да се фокусирају на профитабилне пословне јединице (телевизије) испред губиташа (стриминг).

Ово ће вјероватно значити мање оригиналног садржаја, који ће бити лансиран на сервисима, што би, уз све чешће окретање млађе генерације публике за другим начинима конзумације попут садржаја на “Тик току” и сличним апликацијама, могло означити почетак краја златне ере стриминга.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана