Ракочевић: "Мрак" је најбољи филм редитеља Душана Милића

Tanjug
Foto: Mrak promo

БЕОГРАД - Међународни играни филм "Мрак" српског редитеља Душана Милића мјесец дана се приказује у домаћим биоскопима, а један од глумаца тог остварења Никола Ракочевић, специјално за Тањуг каже да је ово најбољи филм познатог режисера.

Радња психолошког трилера "Мрак" на граници хорора се одиграва у вријеме Мартовског погрома на Косову и Метохији након Ускрса 2004. године, а премијера је одржана симболично управо на датум - 17. март када се десио тај немили догађај.

Филмски сценарио у фокус ставља константни страх српске дјевојчице Милице која остаје сама са мајком и дедом у сабласној кући коју нападају невидљиви непријатељи кроз читав скоро двочасовни филм.

Милици су нестали отац и ујак, а саму породицу чувају припадници италијанског КФОР-а, и проблем настаје када они убрзо буду замијењени америчким колегама.

Како је глумац рекао, углавном није имао очекивања током снимања филма, труди се да ради најбоље што може у свом послу и онда је томе посвећен у потпуности.

Једини је лик који је мирнодопски, добри свештеник као стожер радње, смирује ситуацију, нема код њега толиког хаоса, панике које троје главних јунака доживљавају дан и ноћ.

Сигурно да је било мало растерећеније тумачити мирног лика који у том ужасу и хорору покушава да спаси изгубљене душе.

"Мени је било мало лакше него осталим глумцима. То говорим само са те глумачке стране. Са друге стране, јесте било мало проблематично одиграти заправо тај лик, а не бити превише пасиван”, први су утисци Ракочевића о улози смиреног свештеника Доситеја.

"Међутим, то је негде природан след догађаја, то је била природна ситуација, јер свештеници то и раде на Косову и Метохији, доносе одређени мир и ред међу људе", анализирао је Ракочевић свој лик, а онда наставио "Црква се доле бави едукацијом, егзистенцијом, и другим стварима које су људима изузетно корисне. И онда ти монаси природно делају, раде, заправо су неки стожери, проналазе мир у Библији, и учењу које имају. Они тако налазе вертикалу и труде се да помогну тим људима”.

Свјетску премијеру филм “Мрак” је имао крајем јануара 2022. године на 33. Филмском фестивалу у Трсту и у оквиру такмичарске селекције дугометражних филмова освојио је Награду публике.

Након тога остварење је први пут у Србији приказано у Главном такмичарском програму јубиларног 50. ФЕСТ-а и добило ласкаву награду "Небојша Ðукелић" за најбољи филм из региона.

Ракочевић мисли да је ово један од најбољих филмова познатог редитеља, што се видело још у самом сценарију, који је режисер написао, мада ни то не може увијек да значи успјех, јер по искуству, глумац зна да "добар сценарио не мора значити и добар филм".

Такође за Тањуг, на премијери 17. марта, режисер Душан Милић је изјавио да је на неки начин Никола Ракочевић његов глумац, будући да је играо у две ауторове ТВ серије и два филма, те га је назвао својим алтер егом.

Никола Ракочевић је узвратио комплиментом да је Милић прије свега његов сјајан пријатељ, постали су нераздвојни док су толико сарађивали, а онда и да је и изузетно талентован редитељ и писац - сценариста, те да му прија да раде заједно.

Подсјетимо, Никола Ракочевић је играо у две ТВ серије Душана Милића - “Фолк” и "Сумњива лица", као и трилер филму "Травелатор", и сада у "Мраку".

Редитељ је познат још и по филмовима "Јагода у супермаркету" и "Гуча!".

Филм "Мрак" је реализован у копродукцији Србије, Данске, Бугарске, Италије и Грчке, а глумачки тим је са домаћим и иностраним лицима: Даница Ћурчић, Славко Штимац, Миона Илов, Флавио Паренти, Иван Зербинати, Никола Кент, Дарен Пети, Никола Ракочевић, Славиша Чуровић, Слађана Букејловић.

"Глумци су глумци и треба да учествују у грађењу оваквог филма. Косово је интернационална прича, то једноставно није само наша прича, већ за цео свет. И треба да учествују глумци из других земаља, у нашем филму они су са свих страна света. А опет има мало улога у филму, сценарио не садржи превише њих, и драго ми је да добар део чине странци", изјавио је Ракочевић.

По њему, одговорност теме је важна, тако да је овдје неопходно да се обрати пажња на људе који живе доле на Косову и Метохији.

Дуго се прича о КиМ, али глумцу се чини да људи јако мало знају о правом стању слике таквог живота тамо.

Ауторску екипу филма осим сценаристе и редитеља Душана Милића, чине - директор фотографије Кирил Проданов, сценограф Миленко Јеремић, костимографкиња Лидија Јовановић, монтажер Јанис Халкијадакис и композитор Кристијан Ејднес Андерсен (чест сарадник Ларса фон Трира и Николаса Виндинга Рефна).

Ракочевић је недавно био актуелан и са независним филмом "Келти" Милице Томовић који је српску премијеру имао на Фестивалу ауторског филма 2021, и сад је "Мрак" оставио трага на 50. ФЕСТ-у.

"Веома ми прија што сам присутан са филмовима на два наша најзначајнија фестивала. Још више ми је драго што су у питању одлични филмови у којима играм, јако различити, и по теми и приступу. Имао сам среће да од почетка своје каријере играм у веома разноликим остварењима на малом и великом екрану. Такви су “Келти" и "Мрак", који су ишли на два велика домаћа фестивала, као и у иностранству”, задовољно је истакао глумац, у последње време присутан у ТВ серијама "Државни службеник" (друга сезона), "Кости", "Јутро ће променити све", "Предстража" и "Певачица".

Драма "Келти" свјетску премијеру је имала 2021. у онлине издању Берлинског фестивала, а касније је филм одлазио на разне стране фестивале и добијао награде.

Ракочевић сада више тумачи роле у умјетничким остварењима веома запаженим на фестивалима по свијету, и као да се више опредијелио за независну продукцију, не толико комерцијалну струју кинематографије.

Ипак, он нема проблем са тим да игра у "оба тима", да споји те две крајности.

"Зашто да не буде једно и друго, хит комерцијални и независни филмови? Руководим се у одабиру улога неким својим личним осећајем, да ли ми је нешто важно и потребно, да ли ме интересује да се тиме бавим или не, све је то глумачки позив. Истина, некада у томе помогне и висина хонорара, а у другим случајевима и не. У питању су личне одлуке и афинитети за пројекте које радим", закључио је Никола Ракочевић за агенцију Тањуг.

Публика ће Ракочевића током ове и наредне године гледати у ратном филму и мини серији “Хероји Халијарда” Радоша Бајића, филму фантазији “Буди Бог с нама” Слободана Шијана, “Поред тебе” Стевана Филиповића и у кратком остварењу "Човек из Техногаса" гдjе тумачи лик бившег председника Србије и Југославије - Слободана Милошевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана