Радовановић: Филм „Баук“ говори о дјечијем страху током НАТО бомбардовања

Tанјуг
Радовановић: Филм „Баук“ говори о дјечијем страху током НАТО бомбардовања

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је редитељ Горан Радовановић који је говорио о свом филму „Баук“, који ће бити приказан 13. августа на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

Радовановић је рекао да је на идеју да сними филм чија се радња дешава током НАТО бомбардовања, дошао на основу личних искустава, биографских детаља њему блиских људи и на основу литературе.

Филм говори о виђењу рата са тачке гледишта дјечака Саве, а Радовановићу је пишући сценарио било прикладно да искористи као увод Гетеову песму „Баук“.

„Реч је о дивном преводу Алексе Шантића песме немачког или европског романтизма, и говори о оцу и сину, односно дечијем страху“, рекао је Радовановић.

Према његовим ријечима, филм говори о дјечаку „који је затечен за време рата, где је све око њега баук, а отац није ту, и што више бомбардовање и време одмиче, страх је све већи”.

Радовановић је истакао да је дјечак који тумачи Саву Јакша Прпић „изузетно талентован, изванредан“.

„Мој асистент га је видео у неким телевизијским или интернет снимцима, у малом дечјем серијалу. Мали је генијалан, рођени глумац и успео је да изнесе главну улогу, а то је доста комплексно“, оцијенио је редитељ.

Радовановић је навео да филм мора имати објективну вриједност, и да је њему као умјетнику, 25 година „довољан ток времена где човек не мора да буде жртва сопствених емоција“.

Напоменувши да је као сведок тог времена направио филм да једног дана „буде прворазредни уметнички, односно историјски извор“, Радовановић је додао и да је „Баук“ „антиратни филм пуно емоција“.

Подсетивши на свој претходни филм „Енклава” (2015), Радовановић је рекао да су у „Бауку“ „емоције за нијансу и октаву више, али су некако утишаније једним симболичким приступом драматургије.”

Према његовим ријечима, имао је одговорност да направи филм који ће имати архетипске вриједности и бити подсјетник на то шта се дешавало 1999. године.

„Баук“ је приказан премијерно недавно на филмском фестивалу у Москви, док су га други велики међународни фестивали одбили, а Радовановић је истакао да су га прихватили они који не зависе директно од државног финансирања и слободни су у управљању својим програмима.

„Пуно значајних фестивала из трећег света и са маргине Европе је позвало филм. Ту су два фестивала у Португалу, Атина, Варна, Латинска Америка, Индија, Кина…”, додао је Радовановић.
Према његовим ријечима, у почетку рада на „Бауку“ је био изазов што није успео да пронађе директора фотографије у Србији, „ко је спреман шест месеци да се посвети филму“, па је помоћ потражио у Русији. 

„Преко (редитеља Никите) Михалкова сам дошао до његовог сниматеља Владислава Опељанца, који му је радио филм 'Дванаест' и 'Сунчаницу'. Он ради филмове (Кирила) Сребреникова, који се приказују И награђени су у Кану”, истакао је редитељ.

Он дање наводи да је глумачка екипа са Саром Климоском, Милошем Биковићем и Војином Ћетковићем „изванредна“.

„Ћетковић игра свештеника и то је његова најбоља улога до сада. Биковић је појавио у једној мањој улози, без текста. И наравно, ту је генијалан Прпић, а и изванредна И талентована девојчица Анђелија Филиповић“, рекао је редитељ.

Радовановић је напоменуо да у „Бауку“ игра и Давор Јањић (1969-2022), и да му се чини да му је то „последња улога, јер је врло брзо преминуо послије тога”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана