“Радничка класа иде у пакао” премијерно у Торонту: Хорор сатира на српски начин

Бранислав Предојевић
Foto: ФЦС

БЕОГРАД - Нови филм српског режисера Младена Ђорђевића “Радничка класа иде у пакао” свјетску премијеру доживјеће на Интернационалном филмском фестивалу у Торонту.

Радња четвртог играног филма у каријери режисера познатог по филмовима “Живот и смрт порно банде”, “Глад”, “Сумрак у Бечком хаустору”, прати групу бивших радника фабрике, недавно затворене у сумњивој приватизацији, који у борби за правду, лично достојанство и голи живот прибјегавају натприродном. Режисер каже да наставља своју поетику бављења људима са маргине, полако се примичући главним токовима модерног филма кроз једну врсту хорор сатире.

- Мој четврти дугометражни филм се, као и претходни, бави људима и групама који су гурнути на маргину или су тамо својом вољом. Маргина им заправо омогућава слободу. Кроз овај филм говори глас скрајнутих и потлачених. Велика ми је част што сам део култне селекције “Поноћно лудило”, веома битног дела фестивала у Торонту. За сада наше састанке морамо да држимо ноћу, али ускоро ћемо изаћи на светлост дана - рекао је Ђорђевић.

Главну улогу у филму тумачи Тамара Крцуновић, а у другим већим ролама су Леон Лучев, Момо Пићурић, Иван Ђорђевић, Лидија Кордић, Мирсад Тука, Сзилвиа Кризсан, Оливера Викторовић, Томислав Трифуновић и Добрила Стојнић. Домаћа публика ће филм моћи да види у биоскопима у првој половини сљедеће године.

Фестивал у Торонту један је од најзначајнијих свјетских фестивала, раме уз раме са фестивалима у Кану, Венецији, Берлину и фестивалом “Санденс”, а посебно је интересантно да ће се филм наћи у селекцији “Поноћно лудило”. У питању је селекција која представља “дивље” филмове који, уз снажан ауторски печат редитеља, посједују и елементе жанра трилера или хорора.

У претходним издањима овог фестивала ова селекција је представила филмове Гаспара Ное, филм “Вјештица из Блера”, а прошлогодишње издање отворио је филм “Прича Ала Јанковића” са Данијелом Редклифом.

Филм “Радничка класа иде у пакао” је први филм са Балкана у овој селекцији, а представљајући филм селектор фестивала Питер Купловски рекао је да је у питању јединствена сатирична провокација.

- Ове године програм “Поноћно лудило” се враћа у величанствену салу позоришта “Ројал Александра”, а представиће и двије савремене сатиричне провокације - филмове “Нага” из Саудијске Арабије и “Радничка класа иде у пакао” из Србије, двије земље које дебитују у овој селекцији. Широк асортиман укуса ће бити задовољен овогодишњом селекцијом - рекао је Купловски.

Фестивал ће бити одржан од 7. до 17. септембра.

Тим

Осим редитеља Младена Ђорђевића, ауторску екипу чине врхунска имена српског и регионалног филма. Директор фотографије је Душан Грубин, монтажер Лазар Предојевић, композитор Калин Николов, сценографкиња Зорана Петров, костимографкиња Јелена Ђорђевић, маскер Еви Зафир и сниматељи звука Момчил Божков и Ненад Шћибан. Продуценти су Милан Стојановић (Sense Production), Младен Ђорђевић (Банда), Мартичка Божилова (Агитпроп), Марија Драндаки (Homemade Film), Иван Мариновић (Adriatic Western), Анкица Јурић Тилић (Кинорама), Анамарија Антоци (Tangaj Production) те Ивица Видановић и Невена Савић (Cinnamon Филм).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана