Радмила Савићевић рођена прије 95 година: Красили је топлина и једноставност

И. Б.
Радмила Савићевић рођена прије 95 година: Красили је топлина и једноставност

БАЊАЛУКА - Она коју су красили смијех, топлина и једноставност, у којој су генерације гледалаца препознавале брижну мајку и простодушну жену из народа, симбол југословенског глумишта Радмила Савићевић рођена је прије 95 година.

У срца публике урезала се мајка Вука, секретарица Живка, Шурдина бака и Ристана, које је Савићевића маестрално играла, а њене реплике и данас засмијавају гледаоце. Када у “Срећним људима” Ристана повиче: “Ја сам Риска од Ристане, а вриска ће тек да настане”, осмијех је био загарантован.

Говорећи о Радмили Савићевић Мира Бањац је једном објаснила да је ријеч о једној од ријетких јаких и жестоких глумица. Милена Дравић је рекла да је Савићевићева била аутентична, расна умјетница и предиван човјек.

Каријеру је почела 1946, а први филм снимила је 1961. године. Пажњу на себе је скренула 1968. у филму “Вишња на Ташмајдану”, а популарност стиче играјући Виолету у “Камионџијама” и мајку Вуку у “Позоришту у кући”.

Истицала је да иза огромног талента стоји мукотрпан и рад, учење текста до сваке тачке и запете и давање себе сваком лику. Једном приликом је казала: “Никад нисам умела да будем дама. Ни у свом репертоару нисам играла неке госпоје. Увек сам имала улоге које су захтевале најкраћи, али зато најтежи пут до гледалаца. Мислим да не бих могла да играм неку лошу, злу или тако некакву женску. Осмех би ме издао. Заиста ми је необично после толико година играња у позоришту што ме сада људи пресрећу на улицама. Кад год могу, тврдим да то на телевизији нисам ја, него моја сестра на коју много личим”.

Њена посљедња улога била је Достана у “Породичном благу”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана