Радивоје Буквић: Филм "Чувари формуле" је визуелно атрактиван фим

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Радивоје Буквић који је говорио о својој улози у филму "Чувари формуле" редитеља Драгана Бјелогрлића.

Буквић је рекао да је читајући сценарио за "Чуваре формуле" схватио да је то може бити модернистичка авантура, зато што је једна од главних локација нуклеарни реактор, захваљујући чему се добија визуелно атрактиван филм, а са друге стране у питању је и класична драма која се дешава у болничкој соби.

"Спој нуклеарне физике и људи који копне је био у невероватном дисбалансу, већ у мојој визији кад сам прочитао сценарио", навео је глумац.

Буквић је признао да је било захтијевно направити лик Драгослава Поповића, који је живио скромно и није био лак за истражити, а послије акцидента у Винчи тамо се није вратио и о догађају је нерадо говорио.

Захваљујући Поповићевој супрузи глумици Ради Ђуричин и сину Младену Поповићу, Буковић је могао доћи до фотографија и података какав је био као отац и суграђанин, а био је "обичан човек који је био врхунски стручњак у нуклеарној физици".

Према његовим ријечима, лик Поповића у филму се у много чему разликује у односу на то какав је заиста био, пошто у сценарију бива озрачен, што се у стварности није догодило.

Буквић је додао да му је таква недосљедност као глумцу оставила слободу да креира лик на разне начине, и покушао је дати "једну верзију Драгослава Поповића која је могућа", која није доследна 100 посто, јер је лик више  фиктивно креиран.

Оцијенивши да су "Чувари формуле" добар и квалитетан филм, Буковић је додао да његова актуелност бива већа усљед ратних дешавања у Украјини и на Блиском истоку, који подсјећају да је хладноратовски сукоб близу, док ова прича говори управо о његовим посљедицама. 

Буквић је рекао да су његове француске колеге имали више сазања о акциденту у Винчи пошто је њихова штампа писала о томе педесетих година, као скандалу што капиталистичка земља узме на лијечење научнике из комунистичке земље током Хладног рата.

"Ми одавде смо мање знали, а још мање о нуклеарној физици. Српски део глумаца је морао да се спрема са научницима из Винче, да научимо шта је то Ланчана реакција. Кад смо схватили шта се ту дешава онда смо могли приступити ликовима", навео је Буквић.

Оцијенивши да ће "Чувари формуле" наставити живот ван нашег језичког подручја, Буквић је рекао да кореспондира са универзалним гледацем и изазива емоције, што се показало на приказивањма у Локарну и Паризу.

Буквич је истакао и да су његове "младе колеге бриљирале", па је тако Јован Јовановић изнио врло захтјевну улогу пасивног лика "који у једном моменту избаци шта му је на души".

Према његовим ријечима, Огњен Мићовић је првом улогом "показао да се ради о таленту који може да нас засмеје и расплакује", док је Алиса Радаковић "показала да је спремна на жртву", ошишавши косу "свесна да се тако мора".

Говорећи о француским глумцима, Буквић је истакао да Ана Сара "бриљара", да је Жан Луи Куло "фантастичан", док је Алексис Манети "већ звезда".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана