Р. Р. Мартин: Имам велики утицај на “Кућу змаја

Танјуг
Р. Р. Мартин: Имам велики утицај на “Кућу змаја

ЊУЈОРК - Прослављени књижевник епске фантастике Джордж Р. Р. Мартин у најновијем интервјуу магазину “Т” из Њујорка, изјавио је да има више утицаја на серију “Кућа змаја” него у каснијим сезонама “Игре пријестола”, обе настале према серијалу његових бестселер романа.

“Нисам имао доприноса за серију “Игре пријестола”, осим измишљања свијета, приче и свих ликова”, каже Мартин за наведени часопис уочи премијере “Куће змаја” - 21. августа.

Најновија серија према романима из пера популарног писца тренутно се приказује на каналима HBO и HBO Маx, у Великој Британији је кренула дан касније (22.08.) и планирано је емитованје свих 10 епизода.

У најновијем знаку да се ауторов страх од губитка контроле над сопственом франшизом већ десио, Джордж Р. Р. Мартин је открио да се осјећа важнијим за овај spin-off серије “Игре престола”, односно “Кућа змаја”, него што је то чинио у односу HBO-ове оригиналне адаптације његових књига.

Мартин се осјећа више укљученим у “Кућу змаја” него у посљеднјим циклусима ''Игре пријестола''.

Аутор хит књига је разговарао о свом одвајању од оригиналне “Игре пријестола” током интервјуа за њујоршки лист “Тhe Wall Street Journal” гдје је истакао како вјерује да сада има знатно више утицаја.

Као пријмер овог недостатка утицаја, Мартин се присјетио како су упркос инсистиранју и нјега и HBO-а, водитељи оригиналних серијала, ткз. шоуранери (аутори и супервизори свих епизода од сценарија до режије) Дејвид Бениоф и Дан Вајс одлучили да заврше “Игру пријестола” послије осам сезона.

Они су вјеровали да је најбоље да повуку завјесу на вријеме које су одиграли и тиме је свијет Вестероса отишао прије него што је емисија прошла свој врхунац.

“Рекао сам да би требало да буде најмање 10 сезона, а можда 12 или 13, али изгубио сам тај утицај”, рекао је Мартин.

Супротно томе, један од шоуранера серије “Куће змаја” - Рајан Кондал, такође био присутан током интервјуа, објаснио је да је Мартин био толико важан и у центру процеса развоја спин-офф серије да он сам не би послао ниједан нацрт епизоде продукцији ХБО, без сагласности и одобренја аутора романа.

“Осјећао сам да ако је Джордж срећан, то је огромна прва препрека решена, и да од тада све треба даље “судити”, рекао је метафорично Кондал.

Мартин је открио да је узбуђен због могућ? Ности продукције додатних спин-офф серијала “Игре пријестола”, где ће се екранизовати и остале књиге из његове колекције, што припадају том свијету који је публика завољела у корицама романа и на малом екрану.

Неки од тих пројеката су тренутно у развоју, а све за канал и продукцију HBO (Home Bon Office).

“Колико серија ће на крају стићи до емитованја, то још увек не знам, али надам се да ће одговора бити неколико и да ћемо имати нешто слично моделу суперхероја што ради “Марвел” или “Ратови звезда”, док се све не ријеши”, сматра писац.

Мартиново избациванје такорећи лактом из оригиналне серије “Игре престола”, била је редовна тема дискусије за аутора док је био на турнеји за медије “Куће змаја”.

Током једног интервјуа за лист “The New York Times”, Мартин је примjетио да је његов радни однос са Кондалом и ко-шоуранером “Куће змајева” Мигелом Сапочником био супротан ономе који је делио са споменутим Бениофом и Вајсом у каснијим сезонама оригиналне серије “Игре пријестола”.

“До 5. и 6. сезоне, и свакако 7. и 8., био сам прилично изван круга”, открива књижевник.

На питање новинара “НИТ медија” Джона Коблина, да ли има било какву идеју о томе зашто верује да су Бениоф и Вајс одлучили да га наизглед “приморају” да напусти своју креацију у серији, Мартин је једноставно одговорио: “Не знам - морате питати Дена и Давида”.

Према Коблину, када је стигао, представник два шоуранера одбио је да коментарише ове Мартинове тврднје.

Ипак, можда најизразитије од нјегових тренутних осећанја према својој улози у будућности његовог стваралаштва, посебно у свијетлу његове споменуте наде да “Игра пријестола” постане франшиза истог калибра као “Марвел” серијал хит филмова, Мартин је такође недавно истакао да жели да избјегне да његова каријера заврши као Стен Ли (аутор Мрвелових супер хероја) на самом крају.

“Стен Ли није имао моћ”, никакав утицај, није писао никакве приче. Чак није могао да каже: „Немој да играш овај лик”, рекао је за Мартин за “Hollywood Reporter”, алудирајући на све хит филмове о јунацима - Спајдермен, Тор, Ајрон мен, Црна удовица, серијал “Avengers”.

“Он је био само пријатељска особа коју су доводили на разне велике догађаје и сусрете са фановима, и тек мало је одглумио неки лик у тим Марвел филмовима, то је све. Бити по страни од свијета и ликова које си створио, то би било веома тешко за мене”, закључио је Джордж Р. Р. Мартин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана