"Први кадар" досљедно проводи политику афирмације и децентрализације културе

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Међународни филмски фестивал "Први кадар" један је од ријетких фестивала у Републици Српској који у потпуности прати неке од најважнијих стратешких опредјељења Министарства просвјете и културе Републике Српске, изјавила је помоћник републичког министра за културу Тања Ђаковић.

"То се првенствено односи на развој публике, развој и афирмацију младог кадра, али и на децентрализацију културе у Српској. Управо због тога Министарство просвјете и културе годинама у континуитету значајно финансијски подржава овај међународни филмски фестивал у Источном Сарајеву", рекла је Ђаковићева синоћ у Источном Сарајеву.

Према њеним ријечима, организатори фестивала заслужују посебну похвалу за свој рад и прегалаштво јер су прихватили изазов кризе изазване епидемијом вируса корона и на себи својствен креативан и умјетнички начин одупрли се овом глобалном проблему.

Због тога нас, истиче она, посебно радује чињеница да је упркос епидемији ковида 19, фестивал "Први кадар" и даље ту са нама и наставља са својом основном мисијом, а то је да пружи мали, али драгоцјен допринос развоју кинематографије у Републици Српској.

Говорећи о документарном филму "Путовање", аутора Александре Митрић Штифанић, којим је синоћ отворен 14. "Први кадар", Ђаковићева је истакла да је овај пројекат подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

"Без обзира на пандемију вируса корона, ове године успјели смо да реализујемо сјајан пројекат у сарадњи са Кинотеком Републике Српске и Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци, гдје смо подржали три студентска сценарија који су снимљени и о којима се већ увелико пише и говори", навела је Ђаковићева.

Нема ништа љепше, наглашава Ђаковићева, него младим ауторима дати шансу да свој рад и остварења представе широј јавности.

Према њеним ријечима, са организаторима "Првог кадра" договорено је да та три студентска филма наредне године буду премијерно приказана на 15. Међународном филмском фестивалу у Источном Сарајеву.

Премијером документарног филма "Путовање", аутора Александре Митрић Штифанић, синоћ је у Културном центру Источно Ново Сарајево свечано отворен 14. Међународни филмски фестивал "Први кадар", који ће се одржавати до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Фестивал без маске".

Програмом фестивала, за данас је од 10.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево предвиђено приказивање филмова у такмичарском програму, за 16.00 часова планирана је специјална пројекција за штићенике Казнено-поправног завода Кула, термин од 17.30 часова предвиђен је за дјечији филмски програм "Кидс фест", док ће у 19.00 часова почети пројекција играног филма "Име народа", у режији Дарка Бајића.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а фестивал суфинансирају Град Зворник, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Пријатељ фестивала је предузеће "Водовод и канализација" Источно Сарајево.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске - СРНА. Филмску школу "Првог кадра" суфинансира Министарство спољних послова Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана