Први истински суперхерој

Бојан Ж. Босиљчић
Први истински суперхерој

Бетмен је "о-кеј", Спајдермен је "кул", а Супермен је - легенда! Супермен ове године слави 75. рођендан.

Три четвртине вијека постојања ове велике иконе поп-културе студио "Ворнер брос" обиљежава филмом "Човјек од челика".

Филм "Човјек од челика" доноси са собом и смјену гарде. Редитељску палицу је преузео Зак Снајдер, а Суперменов плаво-црвени костим обукао је сада Хенри Кејвил.

Редитељ Зак Снајдер настоји да славном суперхероју удахне савремени печат. Он је у свом филму ангажовао импресивну глумачку екипу, коју чине и Ејми Адамс, као енергична новинарка Луиз Лејн - Суперменова вјечна и једина љубав, Расел Кроу, као његов биолошки отац Џор-Ел, те Кевин Костнер и Дајен Лејн, као Кларкови усвојени родитељи Џонатан и Марта Кент.

Суперменови творци, писац Џери Сигел и цртач Џо Шустер, лансирали су га 1938. у орбиту славе, у стрипу "ДЦ Цомицс", који од тада никад није престао да излази.

Појавивши се у вријеме велике економске депресије и у праскозорје Другог свјетског рата, када су Американци требали јунака нове врсте, Супермен је основао цјелокупни жанр суперхероја у поп-култури. Он је био први истински суперхерој, монументални карактер према којем су сви његови сљедбеници само добри шегрти. Он може да хода кроз ватру, да топи огромне комаде леда својим очима, да пробија метал својим голим рукама… Све у име Добра!

Посљедњи син Криптона се током протеклих деценија размахао и у другим медијима - на радију, филму, телевизији, па чак и на Бродвеју (у музичкој верзији, са Бобом Холидејом као Човјеком од челика, 1960-их)!

Када се 1978. године појавио филм "Супермен" редитеља Ричарда Донера, који је у насловној улози представио Кристофера Рива, гледаоци су повјеровали да човјек може да лети. Још од првог момента када је на себе навукао фамозну Суперменову униформу, Рив је изгледао као да је управо сишао са страница стрипа, поставши непревазиђени модел и мјерило овог лика у четвородијелном филмском серијалу, у периоду од 1978. до 1987. године.

Супермена су на великом и малом екрану отјелотворили и Џорџ Ривс, Кирк Алин, Џон Хејмс Њутон, Џерард Кристофер, Дин Кејн, Том Велинг и Брендон Рут, који је летио само једно љето, у филму "Суперменов повратак" (2006), у режији Брајана Сингера.

Британци

Супермен заправо није више Американац. Нису то ни Бетмен, нити Спајдермен. "Славну тројицу" холивудског стриповског филма преузели су Британци - глумци Кристијан Бејл (Бетмен), Ендрју Гарфилд (Спајдермен) и Хенри Кејвил (Супермен).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана