Први филм о Опенхајмеру снимљен у Југославији: Главну улогу имао глумац из БиХ VIDEO

Г.С.
Први филм о Опенхајмеру снимљен у Југославији: Главну улогу имао глумац из БиХ VIDEO

Јесте ли знали да је први филм о Џејму Роберту Опенхајмеру снимљен у Југославији? Занимљиво је и то што је главну улогу имао глумац Бранко Плеша, који је рођен у Кисељаку.

 "Случај Опенхајмер" снимљен је у продукцији РТВ Београд. Режирао га је је Арсеније Јовановић по сценарију њемачког писца Хеинара Кипардта. Премијерно је приказан 1970. године.

Радња приказује како је Опенхајмер (Бранко Плеша) за вријеме макартистичких прогона изведен пред истражну комисију под оптужбом да је комунист и совјетски агент. Улоге у овом филму су остварили и Светолик Никачевић, Предраг Тасовац, Јанез Врховец, Петар Банићевић… Музику је радио легендарни Радомир Михаиловић Точак.

Филм "Опенхајмер" Кристофера Нолана, који је сада хит у кинима широм свијета, приказује и детаље из живота споменутог физичара, док је "Случај Опенхајмер" фокусиран на оно што се догађало у судници. Интересантно је да неки кадрови подсјећају на верзију из 1970.

Плеша је, као што је већ споменуто, рођен у Кисељаку 1926. Студиј глуме завршио у Земаљској глумачкој школи у Загребу и Позоришној академији у Београду. Радио је у Хрватском народном позоришту у Загребу и Југословенском драмском позоришту у Београду.

Глумио је у представама "Три сестре", "Браћа Карамазови", "Три сестре", "Ромео и Јулија" итд. Глумио је у филмовима "Дервиш и смрт", "Зашто је пуцао Алија Алијагић", "Петао није запјевао", "Штићеник", "Партизанска ескадрила"… Преминуо је 2001. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана