Прва клапа филма Зашто? у октобру

Александра Маџар
Прва клапа филма Зашто? у октобру

Бањалука - План је да у октобру падне прва клапа и то баш у породилишту, гдје би требало да буду снимљени први кадрови, они најљепши и најзахтјевнији. Сцена порођаја и доласка на свијет новог малог бића - човјека.

Испричала је ово за "Глас Српске" глумица и оснивач Градског позоришта "Јазавац" Бањалука Драгана Марић, најављујући нови велики пројекат, почетак снимања дугометражног филма, радног назива "Зашто?", по сценарију и у режији професора глуме на Академији умјетности у Бањалуци Жељка Митровића.

Марићева овај пут, поред улоге у филму, ради и као продуцент на овом пројекту. Како каже, тема филма је љубавни живот парова који из објективних разлога не желе да имају дјецу, а завршава се рођењем дјетета, новог становника Републике Српске, и причом која приказује сву апсурдност њихових изговора и, у ствари, представља смисао живота и постојања.

- Тема наталитета постаје озбиљно питање, не само код нас, него широм планете, а филм, као један од инструмената којим се управља народом, масама, у овом тренутку, представља одличан избор за стварање нечег озбиљног, великог - прича Марићева.

Управо у тренутку када се осјећа потреба за везивањем, удруживањем, зближавањем, тема филма, за који се боре, како каже, представља потез којим желе скренути пажњу на важност и значај рађања и породице.

- Оно представља основ свега. Смисао, потребу и богатство. Искрено и дубоко. Тема филма - проблем наталитета, намијењена је свим узрастима. Занимљива и интригантна сваком човјеку - сматра ова умјетница.

Концепт овог играног филма базиран је на интимним причама младих парова који, у документаристичком маниру, отварају теме комфора, себичлука, каријере, еманципације, лагодног живота, абортуса, финансијске ситуације, непредвидљиве будућности...

- Овим филмом отварамо проблем негативног природног прираштаја и пада наталитета. Млади људи се све рјеђе одлучују за оснивање породице. Филм се бави љубавним животом младих људи који судбински, подстакнути многим околностима данашњице и под притиском савременог живота, не могу да направе озбиљнији корак у избору партнера, а што би резултирало браком и потомством - истакао је редитељ Митровић.

Подршка града Бањалуке, сарадња са Универзитетским клиничким центром РС и неколико људи који су подржали ову идеју дала је мотив и вољу да се започне са пробама. Глумачку екипу, осим Марићеве, чине дипломирани глумци Академије умјетности у Бањалуци: Александра Спасојевић, Жељко Еркић, Бојан Колопић, Смиљана Маринковић и други.

Домаћа снага

- Избор учесника и сарадника на филму базира се на одабиру најквалитетнијих умјетника нашег града и осталих градова и најбољих умјетника из наше државе. С обзиром на то да се поносимо што имамо бројан квалитетан кадар у свим сегментима потребним за снимање одличног филма, жеља нам је да искористимо домаће ресурсе и капацитете, те се тако, не само идејом и темом, него и умијећем, представимо ван граница наше државе - казала је Драгана Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана