Пропала већина америчких нијемих филмова

Агенције
Пропала већина америчких нијемих филмова

Вашингтон - Огромна већина дугометражних нијемих филмова снимљених у САД изгубљена је усљед пропадања и немара у посљедњих 100 година, показују резултати новог истраживања.

Конгресна библиотека провела је у посљедње двије године прво обимно истраживање о нијемим филмовима и утврдила је пропало 70 одсто снимака.

Од скоро 11.000 нијемих филмова направљених у Америци од 1912. до 1930. године, само 14 одсто постоји у оригиналном облику. Око 11 одсто филмова који су опстали постоје само као стране верзије у форматима нижег квалитета, пренио је АП.

Током златног доба нијемих филмова, од 1912. до 1929. године, прије појаве радијских мрежа и телевизије, одлазак у биоскоп био је најпопуларнији облик забаве.

Амерички биоскопи седмично су имали у просјеку 46 милиона посјетилаца током двадесетих година прошлог вијека, у земљи која је тада имала 116 милиона људи, наводи се у извјештају.

“То је изгубљени стил приповиједања, а најбољи од тих филмова и данас дјелују на публику као и у вријеме када су први пут приказани”, изјавио је историчар и архивар Дејвид Пирс, аутор истраживања за Конгресну библиотеку.

Међу најважнијим насловима који су изгубљени су “Клеопатра” из 1917. године, “Велики Гетсби” из 1926. године, “Лондон послије поноћи” из 1927. године и “Патриота”, који је снимљен 1928. године.

Филмови у којима глуме прве велике звијезде, попут Бастера Китона, Чарлија Чаплина и Мери Пикфорд, су сачувани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана