Пронађена два изгубљена филма Питера Селерса

Танјуг
Пронађена два изгубљена филма Питера Селерса

Два давно заборављена филма, које је чувени британски комичар Питер Селерс снимио на почетку каријере, пронађена су у Лондону и биће први пут приказана у посљедњих 50 година.

Ријеч је о два 30-минутна филма - "Смрт трговачког путника"  и "Несаница је добра за вас", које је Селерс снимио 1957. године када је покушавао да се пробије на филму.

Филмски студио у којем су снимљени затворен је прије више година, а кутије с ролнама пронађене су 1996. поред једног контејнер. Особа која их је тада нашла узела их је ради амбалаже и убрзо и сама на њих заборавила. Тек недавно, приликом реновирања куће, схватила је да посједује право филмско благо.

У вријеме када је Селерс снимио ова два краткометражна филма већ је био велика радио звијезда, али је тек требало да се докаже на филму.

Селерс је славу стекао на BBC-у са радио комедијом "Ган Шоу". Његова способност да говори са различитим акцентима (француски, индијски, италијански, амерички, њемачки), заједно са талентом да прикаже низ ликова у комичном облику, допринијели су његовом успјеху и донијеле му национална и интернационална признања и награде.

Широј публици је најпознатији по улози инспектора Клузоа у серијалу филмова "Пинк Пантер", али и по улогама у филмовима "Др Стрејнџлов", "Лолита" и "Постојати тамо".

Пронађени филмови, у којима Селерс глуми по неколико комичних ликова, биће приказани на Саутенд филмском фестивалу у мају 2014. године, преносе британски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана