"Проблем три тијела", најскупља "Нетфликсова" серија, стиже 21. марта

Бранислав Предојевић
"Проблем три тијела", најскупља "Нетфликсова" серија, стиже 21. марта

ЛОС АНЂЕЛЕС - Стриминг гигант "Нетфликс" објавио је други трејлер за научнофантастичну серију "Проблем три тијела", коју су креирали творци "Игре престола" Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс, као и Александер Ву, који је радио на култној вампирској серији "Права крв".

Серија је адаптација популарног истоименог романа који је написао кинески писац фантастике Лију Цисин и која чини дио његове триологије "Бесједе о Земљиној прошлости", једног од најнаграђиванијих и најцјењенијих серијала у модерној фантастици. Чувени писац Џорџ Р. Р. Мартин написао је за овај серијал да је ријеч о револуционарном дјелу које је јединствени спој научне фантастике и филозофске спекулације, политике и историје, теорије завјере и космологије.

Сама прича прати астрофизичарку Је Венђије, чији отац је убијен током Кинеске културне револуције. Годинама касније, Венђије је регрутована у војску и дио је тајне мисије чији је циљ успостављање контакта са ванземаљцима. Огорчена због стања у којем се налази свијет, Венђије доноси драстичну одлуку због које се научници у будућности боре за спас човјечанства. У модерном времену низ неразјашњених убистава потреса научну заједницу, а физичар Ванг Миао покушава да у виртуелном свијету, који насељавају Галилео, Њутн, Конфуције, Ајнштајн, ријеши астродинамички проблем три тијела. Појава сабласног часовника и сазнање да је током Културне револуције покренут тајни војни пројекат слања сигнала у потрази за ванземаљцима, натјераће га да се запита каква се то пријетња надвија над Земљом и да ли су човјечанству дани одбројани.

Серија у великој мјери слиједи грандиозни заплет романа  у најбољој традицији "тврде научне фантастике" која се бавила питањима опстанка живота на Земљи, људским освајањем свемира и сусретима и сукобима са другим облицима разумног живота.

Жеља продуцената да екранизација остане што вјернија духу књиге, ријешена је тако што су аутор Ли Цисин и Кен Ли, награђивани писац и човјек који је на енглески језик превео роман "Проблем три тијела", именовани за специјалне консултанте. Цисин је изразио поштовање и вјеру у креативни тим који ће стати иза адаптације његовог романа.

- Покушао сам да испричам причу која надилази вријеме и различитости међу нацијама, културама и расама. Причу која нас наводи да разматрамо судбину човечанства у цјелини. Велика ми је част, као аутору, што видим како се развија овај јединствени научнофантастични концепт и стиче базу фанова широм света. Узбуђен сам што ће нови и постојећи љубитељи широм свијета бити у прилици да се са причом упознају и на "Нетфликсу" - рекао је Цисин.

Звјездану глумачку поставу серије чине Еиза Гонзалез, Лијам Канингем, Џон Бредли, Цаи Чин, Бенедикт Вонг, Самер Усмани, Џес Хонг, Јован Адепо и Сиа Шимоока.

Серија "Проблем три тијела" наводно је најскупља "Нетфликсова" серија у историји, пошто је буџет износио 25 милиона долара по епизоди, што је чини једном од најскупљих  франшиза свих времена. Серија је снимана у Кини и у Уједињеном Краљевству, међу продуцентима се налазе Бред Пит, Розамунд Пајк и Рајан Џонсон, а премијера је заказана за 21. март ове године.

Књиге

До пробоја Лија Цисина кинеска научна фантастика није била претјерано позната широј западној публици, осим у круговима љубитеља научне фантастике. Његова прича "Планина", објављена 2006. године у кинеском часопису "Научнофантастични свијет", била је заметак овог романа који је 2007. објављен као засебна књига, прва у трилогији "Бесједе о Земљиној прошлости". Роман је преведен на енглески и објављен у САД 2014. а сљедеће године је добио награду "Хуго" за најбољи роман те је тако Цисин постао први аутор из Азије који је освојио ову награду за коју гласају читаоци. На енглески су преведени и остали дијелови трилогије "Мрачна шума" и "Крај смрти". На српском језику ова трилогија објављена је у издању "Лагуне".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана