Приказани награђени студентски филмови

Срна
Приказани награђени студентски филмови

БАЊАЛУКА - Три награђена филма студената Академије умјетности бањалучког Универзитета премијерно су приказани вечерас у позоришту “Јазавац” у Бањалуци.

Приказани су филмови “Кућа има рогове” у режији Стефана Томића, “Атанасија” у режији Бошка Крљаша и “Кад јутро сване” у режији Кармен Обрдаљ.

Филмови су награђени на конкурсу за прошлу годину који је реализован у сарадњи Кинотеке Републике Српске и Академије, под покровитељством Министарства просвјете и културе.

Премијери је присуствовала помоћник министра за културу Тања Ђаковић, која је навела да је ресорно министарство, с циљем постизања високог квалитета умјетничке продукције и професионализације, иницирало сарадњу између Кинотеке, као установе културе, и Академије умјетности, као високошколске образовне институције, да би се пружила институционална подршка талентованим студентима.

“С обзиром на то да је кинематографија Српске још у повоју, а да је наш највећи потенцијал млад и школован кадар којем треба пружити прилику за афирмацију, овај пројекат је значајан из више разлога”, истакла је Ђаковићева.

Она је рекла да је студентима првенствено пружена могућност да прођу кроз све фазе стварања филма - писање сценарија, његова презентација у заказаном термину пред “продуцентима”, који су у овом случају комисија састављена од стручњака из области филма и да на тај начин стекну драгоцјено искуство.

Ђаковићева је и захвалила Кинотеци и Академији умјетности за сарадњу и спремности да активно учествују у реализацији оваквог пројекта, јер без њих то не би било могуће.

Она је подсјетила да је Министарство за ове филмове обезбиједило и одређене награде.

“Искрено се надам да ће филмови имати и фестивалски успјех, јер су управо они прилика за афирмацију ових младих талената и представљање њиховог рада широј јавности”, рекла је Ђаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана