Прије свих других, Килијана Марфија открио је Горан Паскаљевић

GS
Foto: Profimedia

Прашина око филма Опенхајмер и даље се није слегла и похвале на рачун Килијана Марфија још увијек стижу, а не знају да је њега заправо открио Горан Паскаљевић.

Наш покојни редитељ повјерио му је улогу Гаса у свом филму Како је Хари постао дрво из 2001. године.

Марфи је ту екран дијелио са Колмом Минијем, Адријаном Данбаром и Кери Кондон, између осталих, а тумачио је сина кога отац редовно малтретира.

Ова драма говори о човјеку који је изгубио смисао живота и тражи га у стварању и побјеђивању непријатеља, а Паскаљевић се одлучио за ту тему јер је тада није видио у свјетској кинематографији.

За Ирску као мјесто радње одлучио се на сугестију супруге Кристин Паскаљевић, као и због тога што има доста тога заједничког са Србијом, рекао је редитељ у интервјуу за Време 2001. године.

Филм Како је Хари постао дрво наишао је на добре критике, а часопис Варајети сврстао је Паскаљевића у пет најбољих редитеља године, подсјећа Радиоактивни комарац на Фејсбуку.

Што се тиче Килијана Марфија, већ наредне године глумио је у остварењу Денија Бојла 28 дана касније, што га је ставило на радар других редитеља и тако је започео његов пут ка слави.

Сада је међу најтраженијим глумцима Холивуда, коме многи предвиђају Оскара за улогу Роберта Опенхајмера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана