Претпремијера серије “Нобеловац”: Живот, каријера и љубав Иве Андрића

Бранислав Предојевић
Претпремијера серије “Нобеловац”: Живот, каријера и љубав Иве Андрића

БЕОГРАД - Играна серија “Нобеловац” о Иви Андрићу, у којој главну улогу тумачи Тихомир Станић, биће претпремијерно приказана на 30. Сарајево филм фестивалу.

Серија “Нобеловац” прати живот Иве Андрића током неколико мјесеци у јесен и зиму 1961. године, од тренутка када је сазнао да је добио Нобелову награду до повратка са церемоније у Београд. Кроз осам епизода приказују се кључни моменти и особе из његовог живота.

Станић каже да је овим пројектом остварио један од већих глумачких и животних снова, јер је у њему он глумац, редитељ и један од аутора.

- Серија говори о животу нашег јединог нобеловца, који 26. октобра, тад почиње радња серије, сазнаје да је добио Нобелову награду. Дешавања у та два мјесеца нашег писца враћају у прошлост. Враћамо се накратко у 1895. па онда од 1914. до 1920. године. Најзаступљенији је период од 1941. године, када Андрић у Београду у току рата пише романе “На Дрини ћуприја”, “Травничка хроника” и “Госпођица” и када у једном договору са новим властима објављује та дјела поставши дио културне елите новог система - рекао је Станић.

Познати српски глумац, родом из Козарске Дубице, један је од аутора серије и корежисер заједно са Боришом Симовићем, а за серију се по властитим ријечима припремао годинама.

- Примијенио сам једно старо правило да су за продукцију најважније три ствари: прва ствар која је важна јесу припреме, друга ствар која је важна су припреме и трећа ствар која је важна су припреме. Припремили смо се добро, цијела екипа. Све проблеме или неспоразуме који су могући у току снимања и организације смо пренебрегли јер смо били добро припремљени - рекао је Станић.

На сценарију серије радили су Станић, Иван Велисављевић и Јелена Мијовић, а сарадници су Александар Новаковић и Станић, као и Владимир Рогановић који је један од креатора серије. Пабло Феро Живановић је директор фотографије, Невена Миловановић је костимограф, Валентина Попржан је направила сценографију, а Дубравка Бушатлија била је задужена за шминку и маску.

Улогу Андрићеве супруге Милице Бабић-Андрић игра сарајевска глумица Селма Алиспахић, а поред Станића и Алиспахићеве, у серији глуме Игор Јуринић, Владан Гајовић, Бојан Жировић и многи други. Претпремијера ће бити одржана 19. августа у 16 сати у “Синеплексу”.

Чињенице

Гледаоци ће у “Нобеловцу”, како истиче Станић, видјети много тога што се не зна о чувеном књижевнику и његовом животу.

- Седам година је откако смо понудили пројекат Радио-телевизији Србије, негдје 2015. године и од тада је један озбиљан тим људи радио на томе и ми смо заиста истраживали, тражили разне изворе те открили бројне занимљиве чињенице. Андрић је одбио да оде у Швајцарску, подијелио је судбину народа. Одбио је да потпише Недићев апел те поклонио цијели новчани износ од Нобелове награде, то су гестови који су ријетки - рекао је  Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана