Препоруке “Гласа Српске” за празничне дане: Љубав и мир уз филмове и књиге

Илијана Божић
Препоруке “Гласа Српске” за празничне дане: Љубав и мир уз филмове и књиге

БАЊАЛУКА - “Надам се да ћете у овој години која долази, погријешити. Јер ако правите грешке, онда радите нешто ново, покушавате, учите, живите, гурате себе, мијењате се, мијењате свој свијет. Радите ствари које никад раније нисте, а што је још важније, радите нешто”, ријечи су енглеског писца Нила Гејмена које су и најбоља порука за кораке у години у коју смо ушли.

Вријеме је празника, оно доба кад проводимо вријеме са породицом и пријатељима уживајући у заједничким тренуцима који су у брзом темпу живота ријетки. Љубав, мир и благостање су оно што нам је свима потребно, а да употпуните вријеме ми препоручујемо пет филмова домаће и стране продукције који су настали према романима и бајкама. Из ових препорука видимо да су дјела свима омиљених писаца преточена у сјајне филмове који су постали једнако популарни.

“Кука”

Једна од најљепших бајки “Петар Пан” прича је о  Петру Пану, несташном дјечаку, који може да лети и који никад није одрастао. Своје бесконачно дјетињство проводи у Недођији као вођа изгубљених дјечака дружећи се са сиренама, Звончицом и другим занимљивим ликовима, а највећи непријатељ му је капетан Кука. Петра Пана створио је шкотски књижевник Џ. М. Бери. Прича о Петру Пану и његовим авантурама преточена је у филм “Кука” који је снимљен у режији Стивена Спилберга, а премијерно приказан 1991. године. Главну улогу игра Робин Вилијамс, а Спилбергова екранизација сјајан је избор за празничне дане, јер ће нас подсјетити на љубав и породицу, вриједности које су нажалост данас обезвријеђене.

 

“Орлови рано лете”

Омиљени писац свих генерација је Бранко Ћопић. Његова дјела, а посебно “Орлови рано лете”, омиљена су литература најмлађих читалаца и дан-данас и баш зато препоручујемо да у празничним данима погледате истоимени филм, а није згорег ни поново прочитати књигу. Филм “Орлови рано лете” је снимљен 1966. године, а главне улоге повјерене су Драгутину Добричанину Гути, Миодрагу Петровићу Чкаљи, Љубиши Самарџићу и Михајлу Бати Паскаљевићу. Ова прича о дјеци из села испод Грмеча, под вођством харамбаше Јованчета, је прича о другарству, храбрости, пожртвованости и љубави према слободи у тешким, неизвјесним историјским тренуцима.

 

Шешир професора Косте Вујића”

Ова књига Милована Витезовића од свог објављивања 1983. године доживјела је 17 издања на српском језику, два на грчком, те једно на хебрејском. Роман је 2012. године добио нову екранизацију и постао најгледанији српски филм. Овај роман је такође један од оних који дјеца радо читају. Одличан је избор за празничне дане, јер нас враћа у славно вријеме Београда, српске културе и државе. Сам филм, као и књига су повратак у доба Јована Цвијића, Михаила Петровића Аласа, Јакова Продановића, Павла Поповића и других српских великана.

 

“Хобит: Необично путовање”

Причу о Билбу Багинсу, који је доживио незамисливу авантуру и која је опчинила читаоце широм свијета, написао је Џ. Р. Р. Толкин давне 1937. године.  Роман “Хобит” увод је у “Господара прстенова” и до данас је продат у милионима примјерака и једна је од најомиљенијих књига широм свијета. Онима који нису препоручујемо да прочитају роман, а ко пак више воли да гледа екранизације онда је препорука свакако филм “Хобит: Необично путовање” из 2012. године. Ријеч је о епској фантазији коју је режирао Питер Џексон. Радња је смјештена у Међуземље 60 година прије догађаја из “Господара прстенова”, а прича прати хобита Билба Багинса којег чаробњак Гандалф позива у авантуру кроз Међуземље заједно са 13 патуљака.

 

“Како је Гринч украо Божић”

 

Када говоримо о празничним књигама и филмовима, неизоставан је “Како је Гринч украо Божић”. Ријеч је о филму у којем се фантастика преплиће са комичним елементима који је снимљен 2000. године у режији Рона Хауарда. Радња филма се темељи на истоименој књизи доктора Суса из 1957. године, а прати Гринча који са врха планине посматра становнике Ткограда како се радосно припремају за прославу Божића. У том граду њега су сви избјегавали због застрашујућег изгледа, а због неузвраћене љубави постао је огорчен. Зато он одлучује да украде Божић тако што ће отети све поклоне, украсе и јелке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана