Преминуо славни шпански редитељ

Tanjug
Преминуо славни шпански редитељ

МАДРИД - Шпански редитељ Карлос Саура преминуо је данас у 92. години, саопштила је Шпанска филмска академија

Како је наведено, Саура, "једна од најважнијих личности у историји шпанског филма, преминуо код куће окружен породицом".

Редитељ који је био један од пионира нове шпанске умјетничке кинематографије послије деценија Франкове фашистичке диктатуре, требало је да прими академску почасну награду Гоја у суботу у Севиљи.

Како је навела шпанска академија, том приликом биће одата почаст славном редитељу.

Његови филмови су уживали велику популарност код домаће публике, док је филм "Кармен" из 1983. године, драма унутар драме према мотивима опере Жоржа Бизеа, стекао свјетски комерцијални успјех.

Ово остварење је добитник бројних награда на филмским фестивалима, укључујући Кан.

Саура је први пут стекао широку међународну славу филмом "Узгајање гаврана" ("Цриа Цуервос“) из 1975. године  у коме глуми његова муза и ванбрачна супруга Џералдин Чаплин.

Саурин посљедњи филм, документарац "Лас паредас хаблан" (Зидови говоре) имао је свјетску премијеру у септембру у Сан Себастијану, а приказивање је почело данас, што је, како је навела Академија, доказ његове неуморне активности и љубави према филму до посљедњег тренутка.

Стваралаштво шпанског редитеља обиљежено је темама деструктивне и опсесивне љубави, као и социјалног реализма прије него што се окренуо музичким филмовима, посебно фламенку. Умјетник се више бавио самоизражавањем него профитом.

 "За мене је биоскоп врста дроге, опсесија. Оно што ми се свиђа је то што је то усамљено задовољство,“ рекао је једном приликом редитељ.

Саура је имао седморо дјеце, укључујући сина са Џералдином Чаплин.

Рођен је 4. јануара 1932. у Уески, у умјетничкој породици. Снимио је око 50 филмова, а прво међународно признање добио је 1966. године на Берлинском филмском фестивалу, гдје је освојио Сребрног медвједа за филм "Лов".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана