Преминуо славни режисер Ричард Донер: Одлазак највећег Гунија од свих

Б.П.
Преминуо славни режисер Ричард Донер: Одлазак највећег Гунија од свих

ВАШИНГТОН - Ричард Донер, славни холивудски режисер и продуцент филмова "Супермен" и "Гуниси", умро је у 91. години. Донер је преминуо у понедјељак, потврдила је његова супруга, филмска продуценткиња Лаурен Шулер Донер, преноси ББЦ.

Рођен је у Бронксу у Њујорку. Почетком 1960-их почео је да ради на телевизији, али је најпознатији по филмовима "Супермен", једној од првих успјешних стрип екренизација, култном дјечијем филму "Гуниси", четверодијелном серијалу "Смртоносно оружје", вестерну "Маверик" и хорору "Предсказање". 

Током каријере као режисер потписан је испод 82 филмска и телевизијска остварења а последње остварење био му је кримић "16 блокова" са Брусом Вилисом у главној улози.

Режисер Стивен Спилберг, са којим је често сарађивао, указао је Донерову вештину и надареност за различите жанрове.

- Бити у његовом друштву било је као да се дружите са својим омиљеним тренером, најпаметнијим професором, најжешћим мотиватором, најљубазнијим пријатељем, највернијим савезником и, наравно, највећим Гунијем од свих - рекао је Спилберг.

Глумац и режисер Мел Гисбсон, који је био омиљени Донеров глумац, рекао је да покојни великан био човјек без ега што није чест случај у Холивуду.

- Мој пријатељ и мој ментор. Научио ме све што знам о режији. Подрезао је сопствени таленат и величину огромним дјелом понизности, називајући себе "пуким саобраcћајцем" у умјетности. Оставио је свој его пред вратима. Био је великодушан срцем и душом, што је даровао свима који су га познавали. Јако ће ми недостајати, са свом његовом несташном духовитошћу и мудрошћу – рекао је Гибсон.

Донес се сматрао заслужним за покретање савремене филмске ере суперхероја филмом "Суперен са Кристофером Ривом у главној улози. 

У то вријеме се то сматрало рискантном авантуром због великог буџета за специјалне ефекте када код публике још није била доказана популарност филмова с ликовима из стрипова. 

"Супермен" снимљен 1978, остварио је огроман комерцијални успјех и постао филм који је највише зарадио у Сјеверној Америци,  300 милиона долара, након чега су услиједила три наставка, од који је Донер радио само други у низу. 

Номиниран је за четири Оскара, а освојио је Оскара за најбоље визуалне ефекте. 

Донер је касније са супругом Лорен водио продукцијску компанију која је дала филмове као што су "Џ-Мен" и "Ослободи Вилија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана