Преминуо славни режисер Иван Рајтмен, творац „Истјеривача духова“

Б.П.
Foto: Aгенције

ЛОС АНЂЕЛЕС - Иван Рајтмен, легендарни режисер, сценариста и продуцент, најпознатији по комедији „Истјеривача духова“ , преминуо је у 75. години у свом дому у Монтеситу, у Калифорнији.

Његова дјеца редитељ Џејсон Рајтмен („Џуно“, „У ваздуху“) и ћерке Кетрин и Керолајн потврдили су изјавом смрт њиховог оца.

-Наша породица тугује због неочекиваног губитка мужа, оца и дједа који  нас је научио да увјек тражимо магију у животу. Тјешимо се тиме што је његов рад као филмског ствараоца донио смијех и срећу небројеним другима широм свијета. Док тугујемо приватно, надамо се да ће га они који су га познавали кроз његове филмове увек памтити - пише у изјави породице

Иван  и Џејсон Рајтмен недавно су блиско сарађивали на филму „Истјеривачи духова: Загробни живот“, оживљавању оригиналне франшизе „Истјеривачи духова“ која је послужила као горко-слатки опроштај на великом екрану од покојног Харолда Рејмиса, још једног „палог“ члана групе.

Као редитељ и продуцент, Иван Рајтман је своју каријеру почео нискобуџетним комедијама  типа „Дјевојке Канибали“, кроз приче о симпатичним губитницима против снобовских чланова високог друштва и ауторитета.

Канадски режисер је помогао у покретању каријере на великом платну члана глумачке екипе „Суботом увече уживо“ Џона Белушија тако што је продуцирао класичну комедију „National Lampoon Animal House“, револуционарну, хаотичну комедију братства која не само да је подстакла многе пијане ноћи на универзитетима свуда, већ резултирало је многим имитаторима у медијима, укључујући краткотрајну адаптацију ТВ серије „Delta House“, коју је извршни продуцирао годину дана након премијере филма. Рајтмен је такође помогао у покретању комедије у блокбастеру свог колеге члана глумачке екипе „SNL-а“ Била Мареја тако што је режирао комедију у летњем кампу „Meatballs“ и продуцирао/режирао војни филм „Stripes“, у којем су учествовали и колеге канадски комичари Харолд Рејмис и Џон Кенди. Сва тројица глумаца су се скоро поново ујединила у ономе што ће постати најомиљенији допринос Рајтмана историји поп културе.

Године 1984. Рајтмен је режирао и продуцирао „Истјериваче духова“, научно-фантастичну комедију која прати Била Мареја, Дена Ејкројда, Харолда Рејмиса и Ернија Хадсона као квартет истребљивача паранормалног, која је зарадила 229 милиона долара широм свијета са буџетом од само 30 милиона долара и сматра се једном од најбољих комедија икада направљених.

„Истјеривачи духова“ не само да су изњедрили наставак 1989, већ су такође инспирисали анимирану серију „Прави истјеривачи духова“, поновно покретање франшизе „Истјеривачи духова: Одговорите на позив“ и недавно објављену „Истјеривачи духова: Загробни живот“. Изван филма и телевизије, франшиза „Истjеривачи духова“ такође је лансирала књиге, стрипове, видео игрице, и бескрајне количине робе, да не спомињемо читав производни банер под називом „Ghost Corps.“, који је Рајтмен заједно са Деном Ајкројдом основао 2015. како би надгледао мноштво нових мултимедија „Истјеривача духова“.

Рајтмен се такође добро забављао са Арнолдом Шварценегером режирајући и продуцирајући филмове „Близанци“, „Полицајац из вртиcćа“ и „Јуниор“, али са све слабијим приносом и на благајнама и у квалитету. Рајтман је наставио да ради са неким од највећих имена у Холивуду током 90-их, укључујуcћи Кевина Клајна и Сигурни Вивер у политичко романтичној комедији „Дејв“, тандем Робина Вилијамса и Билија Кристала у „Дану очева“ и авантура преживљавања „Шест дана, седам ноћи“ са Харисоном Фордом и Ен Хеч.

Иако су Рајтманови најбољи напори можда били као режисер, филмски рад као продуцент и извршни продуцент такође је резултирао великим бројем хитова. Његово учешcће у филмовима као што су „Хеви Метал“ и Спејс Џем“ показало је да Рајтман воли анимацију, а такође је помогао у покретању франшизе породичне комедије „Бетовен“.

Рајтмен се чак окушао у жанру суперхероја пошто су стрипови постали популарни 2000-их, али је то урадио са сопственим комичним стилом у филму „Моја супер бивша девојка“ са Умом Турман у главној улози.

Рођен је 1946. у Коморану (данашња Словачка), а родитељи су му били Клара и Ладислав Рајтмeн, Словаци јеврејског подријекла, који су преживјели логор Аушвиц. Емигрирали су у Канаду 1950., гдје је Рајтман почео радити као режисер и продуцент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана