Преминуо отац Раде Шербеџије

Агенције
Преминуо отац Раде Шербеџије

Београд - Отац Раде Шербеџије преминуо је у Београду гдје је живио посљедњих година, а посвету свом дједу написао је данас Радин син Данило Шербеџија, који је по њему добио име.

Иако кроз живот није имао очеву подршку какву је имао од своје мајке Стане, Раде Шербеџија о свом је оцу увијек проговарао радо, како у својим интервјуима тако и у својој аутобиографији.

Дане Шербеџија преминуо је у 104. години живота, и то након што је преболио јаку упалу плућа.

Од свог дједа чије име носи опростио се лијепим ријечима и његов унук редатељ Данило Шербеџија.

"Сељак, рудар, пролетер, првоборац, отац, дјед, прадјед.

Након што је у 104. години побиједио упалу плућа, здрав, одлучио је отићи, послао ближње из собе да оду мало да се одморе и затворио очи.

Доста му је било.

Оставио је одијело за спровод, у џепу писмо које жели да се прочита на спроводу за само најужу обитељ, мени је недавно оставио сат који је добио кад је ишао у пензију, на спроводу само виолина да га прати уз пјесму:

Кад у војску ја полазим и зелено поље газим. Сузама се бој не бије већ се врела крвца лије.

Здраво, деда, поносан сам што носим твоје име!' написао је Данило.

За разлику од мајке Стане која за живота није пропуштала ниједну премијеру свог сина, отац Дане свог сина Раду Шербеџију никада није видио на сцени или у филму.

"Дане је био строг, тврд, прави Личанин. Код њега се знало како ствари стоје и превише импровизације једноставно није могло проћи. И сада такав човјек, који практички не вјерује у апстракцију, чује од свог сина да би он ишао у глумце. Замислите једног тврдокорног Личанина којему умјетност, будимо искрени, није баш била најдража ствар на свијету, кад чује да му син хоће бити умјетник. Страшно се томе противио.

За њега су филм и умјетност као таква били нереални. Он ни данас не гледа филмове јер сматра да је то лаж. Због тога, колико ми је познато, није погледао ни једну Радину представу или филм.

Није он мрзио свог сина због његовог одабира филмске каријере, већ се бојао за његову будућност', рекао је прије неколико година о свом дједу Данило Шербеџија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана