Преминуо легендарни јапански глумац Сони Чиба

Бранислав Предоjевић
Преминуо легендарни јапански глумац Сони Чиба

ТОКИО - Сони Чиба, јапански глумац и чувена звијезда филмова "Kill Bill", "Тhe Street Fighter" и експерт у борилачким вjештинама, преминуо је због здравствених компликација изазваних вирусом корона.

Јапанску легенду млађа генерација публика упознала je по улогама у филмовима Квентина Тарантина "Kill Bil vol 1&2", гдје је gлумио лик Хатори Ханзеа, мајстора за катане те ролом јакуза  боса u биоскопском хиту "Тhe Fast and Furios: Тоkyo Drift".

Редитељ Квентин Тарантино био је велики љубитељ Чибиног рада и снимио је посвете његовим улогама у култним насловима "Pulp Fiction" из 1995 године и "Тrue Romance" из 1993. године,  а по његовим ријечима чињеница да је Чиба прихбатио улогу за њега била довољна да снима ова два филма.

Чиба је каријеру у Јапану започео 1960. године и иза себе има преко 200 улога у филмовима и серијама. Био је експерт за карате, кендо, нинџуцу и џудо, а најпопзнатије улоге u karijeri, остварио је у самурајским и криминалистичким јакуза филмовима, иако је такође био јако убједљив у драмским и комичарским наступима.

На оптужбе једног дијела медија, да је његов лик из филма "Улични борац" претјерано насилан и да шалје лошу поруку Чиба је био веома јасан по том питању.

-Такума Тсуруги је био веома осјетљив на насиље. Његово стална питања и дилему су биле везане око упоребе силе: Шта је насиље? Шта је ауторитет? Шта је моć? На крају је порицао насиље и увјек је био на страни слабих - рекао је Чиба о лику који га је прославио на почетку каријере.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана