Преминула легендарна америчка глумица Бети Вајт

Танјуг
Преминула легендарна америчка глумица Бети Вајт

ЛОС АНЂЕЛЕС - Легендарна америчка глумица Бети Вајт преминула је вечерас у свом дому у Лос Анђелесу у 100. години, преносе амерички медији.


Извор близак глумици навео је да Вајт није боловала ни од какве болести нити се од било чега лијечила, те да се сматра да је умрла природном смрћу.

Бети Марион Вајт Луден рођена је 1922. године у Оук Парку (Илиноис, САД) и сматра се пиониром ране телевизијске продукције у САД.

Већ са осам година појавила се у једној епизоди радио америчког програма “Емпајер билдерс”, а каријеру на телевизији је започела 1939. године, три мјесеца по завршетку средње школе.

Поред тога, радила је и као модел, а прве улоге одиграла је у Малом театру “Блис Хејден”.

По почетку Другог свјетског рата, направила је паузу у каријери и посветила се волонтирању у америчкој организацији “American Women''s Voluntary Services.”

Вајтина каријера дуга је више од девет деценија, а у њој се посебно истичу најпре телевизијска комедија “Живот са Елизабет” (1952-1955), када је Вајт била једна од малобројних жена које су у то вријеме имале пуну креативну слободу испред и иза камере.

Године 1954. Вајт је била продуцент и своје емисије “Д Бети Вајт шоу”, гдје је уживала пуну креативну слободу.

Међу Вајтиним многобројним улогама најзапаженија је рола Роуз Најлунд у ситкому “Златне дјевојке” (1985-1992), која је најомиљенија међу фановима ове глумице.

Глумила је и у серијама “Боунс”, “Вруће у Кливленду”, и, између осталог, дала глас богињи Хестији у анимираном филму “Херкул”.

Од 2009. године и улоге баке Ени у филму Веридба поред Сандре Булок, њена популарност у Америци је поново нагло порасла, а 2011. године је проглашена за најпопуларнију и најомиљенију јавну личност у САД.

Добитница је многих признања, укључујући неколико Еми награда и три америчке награде за комедију, а власница је и звијезде на Булевару славних у Холивуду.

Вајт се бавила хуманитарним радом и радила уз многе организације за заштиту животиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана