Премијером посљедњег филма Пурише Ђорђевића затворен 51. ФЕСТ

Танјуг
Премијером посљедњег филма Пурише Ђорђевића затворен 51. ФЕСТ

БЕОГРАД - Филм “Уста пуна земље”, посљедње остварење недавно преминулог Младомира Пурише Ђорђевића, свечано је затворио 51. ФЕСТ синоћ у великој сали Мтс Дворане у Београду.

Антологијски филмски редитељ свој последњи пројекат је снимао са својих 98 година, а екранизација истоименог романа из 1974, писца Бранимира Шћепановића, била му је жеља више деценија.

Филм је приказан у програму “ФЕСТ Мастерс”, а Ђорђевић је постхумно овјенчан наградом “Милутин Чолић” (према оснивачу ФЕСТ-а) дневног листа “Политика”, за најбољег редитеља српског филма.

Награду је примио његов зет, познати редитељ Радивоје Раша Андрић, који је захвалио у име своје супруге, а Пуришине ћерке Лидије на овој важној награди.

-Каријеру је започео као новинар управо "Политике", а али га је филм брзо шчепао. Последње дело "Уста пуна земље" није само његов филм, већ жудња за животом - истакао је Андрић.

Прије пројекције новог домаћег филма, публика је могла видјети ретроспективу у виду кратких инсерата из свих дугометражних филмова веома плодне каријере Пурише Ђорђевића, која је трајала пуних 70 година.

На позорници је била ауторска и глумачка екипа, прије свега главни глумци Радивоје Раша Буквић и Соња Колачарић, док остале улоге играју легендарни Петар Божовић, као и Андрија Ковач, Лазар Јованов, Александра Рукавина, Никола Марковић, Марјан Апостоловић, Марко Тополовачки, Павле Гогић, Ана Костовска.

Драма од 75 минута "Уста пуна земље" је карактеристичан филм Пурише Ђорђевића који кроз главног јунака Марка приповиједа причу о свом животу, одрастању и путу који сваки човјек пролази од рођења до смрти, путу борбе која је код Ђорђевића дубоко укоријењена у антифашизму.

Ђорђевић води публику кроз суптилне емоције свог главног протагонисте којег увлачи у врло необичне ситуације помоћу познатог романа од прије пет деценија.

Његов главни јунак показује пут кроз каљугу цивилизације ка изгубљеној духовности и освајању слободе.

Редитељ је у 98. години завршио снимање тог дјела, само неколико недјеља преиј него што нас је заувек напустио, 23. новембра 2022.

Током десет дана трајања фестивала, публика је могла да гледа чак 113 филмова из 39 земаља, од чега 107 премијерно, у оквиру девет програмских цјелина, а програм ФЕСТ-а се емитовао на шест београдских локација у девет биоскопских сала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана