Премијерно приказан омнибус “Пропуштени позив”: Приче о родитељству, вршњачким односима и другарству

Илијана Божић
Премијерно приказан омнибус “Пропуштени позив”: Приче о родитељству, вршњачким односима и другарству

БАЊАЛУКА - Омнибус “Пропуштени позив” састављен од три кратка филма “Окидач”, “Лифт” и “Мамина песма”, који су настали у оквиру прве Љетне школе филма, премијерно је приказан у Градском позоришту “Јазавац”.

Тема филма “Окидач” бави се непосвећеношћу родитеља и посљедицама које родитељска немарност може да остави на дјецу, а у центру приче су двије сестре које непажња родитеља зближи.

Варја Вујичић, која потписује режију и сценарио за овај филм, истакла је да јој је Љетна школа филма донијела ново искуство и да јој је најзанимљивији посао редитеља, јер је редитељ стуб око којег се окупља филмска екипа. Њену филмску екипу чине продуцент Саша Вученовић, за камеру је била задужена Анастасија Новић, за сценографију и костим Лана Форић, монтажу Милица Аџић и звук Искра Сара Новаковић.

Непажња и недовољна посвећеност родитеља тема је која се провлачи и кроз филм “Лифт”, који говори о дјевојчици која се бори са клаустрофобијом. Сценарио потписује полазница Лена Пађен, а режију Милан Петковић којем се веома свидјела режија, али и посао мајстора звука. Продуцент филма је Нађа Давидовић, за камеру је био задужен Никола Штрбац, за сценографију и костим Анђела Станић, за монтажу Данило Вученовић и за звук Аљоша Вуковић.

Филм “Мамина песма” говори о тринаестогодишњој дјевојчици која одраста без мајке и са оцем који је презапослен. Прича прати њене припреме за осмомартовску приредбу у школи која за њу протиче без присуства родитеља. Сценарио и продукцију потписује Ана Митраковић, а режију Ариан Сарајлић. Иза камере је била Ема Љујић, сценографију и костим одабрала је Јована Аљетић, монтажер је Андреј Вуковић, а за звук се побринуо Виктор Јанковић.

Љетну школу филма која је трајала од 17. до 27. августа организовао је Аудио-визуелни центар Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци и Студиом глуме “Јазавац”.

В.д. директора АВЦРС Ања Илић није крила задовољство квалитетом рада младих аутора и оцијенила је да је Љетна школа филма превазишла очекивања организатора, захваљујући заинтересованости полазника и посвећености и професионалности ментора.

- Задовољна сам првом Љетном школом филма. Полазници су прошли процес стварања кинематографског дјела од идеје до премијере уз помоћ ментора. Показали су озбиљност у раду и донијели публици три нова кратка филма која проговарају о недовољној посвећености родитеља, вршњачким односима и другарству - рекла је Илићева.

Додала је да ће Љетна школа филма сљедеће године бити организована на нивоу Републике Српске и захвалила организационом тиму који је, поред ментора и полазника, допринио да организација буде беспријекорна.

Ментори

Ментори у Љетној школи филма били су сценариста Никола Пејаковић, те професори Академије умјетности Драгана Пурковић Мацан, Драшко Гајић, Зоран Пилиповић, Ђорђе Врањеш, као Игор Сузић и Александар Јурић. Млади редитељ Владимир Тагић био је једини гост из Београда као предавач на предмету режија. Асистенти менторима били су продуцент Ђорђе Ћирић, драматург Александар Васиљевић, режисер Стефан Томић, асистент звука Данијел Каралић, продуценти Никола Ђаковић и Јелена Дакић и асистент на режији Милица Вујасин. Ментори су похвалили све полазнике због њихове марљивости, стрпљења и посвећености у раду и оцијенили да је Љетна школа филма пројекат који треба бити настављен на нивоу Српске, јер доприноси развоју филмске публике, кадра и филмске умјетности у Српској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана