Премијера новог филма Драгана Бјелогрлића у августу на фестивалу у Локарну

Танјуг
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Нови филм редитеља Драгана Бјелогрлића "Чувари формуле“ биће премијерно приказан на Локарно филм фестивалу у Швајцарској, који ће бити одржан од 2. до 12. августа, саопштили су данас продуценти.

"Оригинална прича о потенцијалној нуклеарној кризи у социјалистичкој Југославији и аутентичан редитељски печат Бјелоглића, били су пресудни да међународни жири у Локарну уврсти 'Чуваре формуле', чиме овај филм постаје први са простора Балкана који ће своју светску премијеру имати у оквиру програма 'Пиаца Гранде'", наводи се у саопштењу.

Бјелогрлић је рекао да је позив у Локарно изузетно признање за све који су радили на филму и "пружа изузетну могућност да још једна заборављена прича из наше историје изађе у свијет на 'велика врата'".

Продуценти су саопштили да је "истинита прича о акциденту у Винчи 1958. године" рађена по књизи Горана Милашиновића "Случај Винча“, а сценарио потписује Вук Ршумовић, уз Огњена Свиличића и Бјелогрлића.

"У јеку хладноратовске кризе, група научника у Институту Винча спроводи тајни пројекат који предводи професор Драгослав Поповић. Стицајем непредвиђених околности, они бивају изложени смртоносној дози зрачења, због чега их југословенска тајна полиција одводи на лечење у Клинику Кири у Паризу", каже се у саопштењу.

Главне улоге играју Радивоје Буквић и француски глумци Алексис Маненти, Оливије Бартелеми и Ана Сара.

Директора института Винча Павла Савића тумачи Предраг Мики Манојловић, шефа Државне безбедности СФРЈ Александра Ранковића Бјелогрлић, а ту су и Јован Јовановић, Алиса Радаковић и Огњен Мићовић.

На филму су радили и директор фотографије Иван Костић, монтажерка Милена Предић, сценографкиње Јелена Сопић и Јована Цветковић, костимографкиња Марина Вукасовић Меденица, композитор Александар Ранђеловић, док извршну продукцију потписује Горан Бјелогрлић.

Иза "Чувара формуле" стоје продукцијске куће Кобра филм и Јунајтед медија, уз подршку фонда Еуроимаж, Кријејтив Јуроп медија, Министарства културе Србије, као и Филмских центара Србије, Црне Горе, Словеније и Сјеверне Македоније, а биоскопска дистрибуција је повјерена компанији Арт Виста.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана